Fentanyl-langare i rätten för dråp

25-åringens drogförsäljning via nätet av fentanyl-analoger ledde till att elva personer avled. Nu står mannen inför rätta i Östergötland åtalad för dråp. Åklagaren yrkar på flera års fängelse. /Fentanyl-epidemin och dödsfallen har klingat av i Sverige.

Målet i Linköpings tingsrätt som inleddes i tisdags är unikt.
Jag vill att rätten ska pröva var gränsen för uppsåt går, sa kammaråklagare Britt-Louise Viklund i rätten, rapporterar P4 Östergötland.

Den unga mannen från Motala – som Drugnews tidigare rapporterat om – sålde via nätet en fentanyl-variant (cyklopropylfentanyl) i form av nässprej perioden oktober till november 2017 som enligt åtalet ledde till att elva män i åldrarna 24 till 35 år avled i överdoser. Han tros ha tjänat uppåt en halv miljon kronor på verksamheten.

Drogen var då inte ännu klassad, men det anser åklagaren har mindre betydelse. Men försäljaren hade inte varnat köparna för att opioiddrogen var tiotals gånger potentare än heroin och farlig.

Ett liknande fall i Stockholm där två bröder dömdes till fängelse för grovt vållande till annans död i åtta fall. Det var oaktsamhetsbrott, åklagaren i Östergötland vill nu prova var gränsen med uppsåt går.

– Det är elva personer, menar jag, som har avlidit på grund av hans hantering och det kunde blivit fler om vi inte stoppat försändelserna, säger Britt-Louise Viklund till SR.
Hon har yrkat på flera års fängelse, näringsförbud och flera miljoner i företagsböter för mannen.

Försvarsadvokaten uppger att hans klient är oskyldig och att det sålda preparatet vid tidpunkten var legalt. Rättegången planeras på fram till 17 mars.

FÄRRE DÖDSFALL
Fentanyl är ett syntetiskt smärtläkemedel, bland annat i form av plåster. Men som senare år missbrukats i russyfte – såväl stulna läkemedlet som varianter som tillverkats i Asien.
Sedan 2016 har 16 fentanyl-analoger narkotikaklassats i Sverige för att stoppa drogen, men nya varianter har fortsatt strömma ut på marknaden.

Men efter flera polistillslag 2018 mot nätbutiker som sålt drogen, rättsprocessen mot bröderna i Stockholm och det blivit känt att fentanyl-varianter är mycket svårdoserade och livsfarliga, så har dödsfallen minskat.

Åren 2015 till 2017 avled 360 personer i landet av fentanyl och dess analoger. Året 2017 så tog analoger 101 liv, bland annat cyklopropylfentanyl. Men året därpå sjönk dödsfallen till elva och ifjol till bara två dödsfall av analoger, enligt ny statistik från Rättsmedicinalverket som TT tagit del av. Till det kommer dödsfall av läkemedlet fentanyl: 19 dödsfall år 2018, men för ifjol saknas ännu uppgift.

Poängen är att dödfallen av fentanyler – som även skördat många dödsoffer i Nordamerika – har avtagit i Sverige efter klassningar, varningar och rättsprocesser. Men den ena brodern i Stockholmsmålet har överklagat sin dom till Högsta domstolen som ska pröva hans mål i mars. En friande dom där skulle kunna locka fram nya nätdrogförsäljare.

– Det är exakt det vi är rädda för. För då skulle samhället ge en tydlig signal att man avlyfts ansvar trots att x antal hundra personer dör av substanser som säljs via nätet av människor som tjänar pengar på det. Det är ganska uppenbart att det finns en överhängande risk att andra sätter i gång, säger Stewe Alm, strategisk narkotikaanalytiker på NOA till TT.

Annonser