Nio dömda i stor narkotikahärva

En stor narkotika-, vapen och penningtvätthärva har nystats upp av polisen i Stockholmsområdet med beslag av cannabis, amfetamin och kokain värt över 20 miljoner kronor. Nu har nio personer i ett kriminellt nätverk dömts, sex av dem till fängelsestraff.

Det stora målet har utretts av Noa (Nationella operativa avdelningen) tillsammans med flera polisregioner.
Av alla åtalade (sju män och två kvinnor) i december i Södertälje tingsrätt dömdes i fredags sex personer till fängelse mellan tre och nio år. Och övriga tre till villkorliga domar och dagsböter.

Det var i april 2019 som flera av de åtalade hade rest till Göteborg och hämtade 62 kilo cannabis packat i 13 flyttkartonger. Vid återfärden till Stockholm så stoppades ett av nätverkets fordon, en vit skåpbil, vid trafikplats Moraberg nära Södertälje, och narkotikan beslagtogs och föraren greps.

62 kilo cannabis hade packats 13 flyttkartonger. Foto: Polisen

Redan dagen därpå begav sig två huvudmän till Kronofogden i Sundbyberg för att hämta ut en annan skåpbil, som omhändertagits på grund av obetalda parkeringsavgifter. Men polisen grep dem sedan fordonet rullat iväg. Narkotikahund markerade ett och i ett lönnfack hittades 21 kilo amfetamin, samt sex vapen (fyra pistoler, ett automatvapen och ett halvautomatiskt gevär) och ammunition.

Vapen, kontanter och olika sorters narkotika i beslag i härvan. Foto: Polisen

Det visade sig senare att en av pistolerna använts vid ett uppmärksammat dubbelmord i Hallonbergen i slutet av 2018.
– Vår hypotes är att ligan hade vapnen till utlåning, uthyrning eller försäljning, säger kammaråklagare Henrik Söderman till Dagens Nyheter.

Men i den växande utredning visade det sig finnas mer narkotikabeslag.
Våren 2019 greps två norska medborgare med fem kilo kokain i Värmland nära gränsen. Ett fingeravtryck på påsarna visade sig tillhöra en av huvudmännen i det aktuella nätverket i Stockholm. Norrmännen dömdes senare till för synnerligen grovt narkotikabrott.

I höstas gjordes ytterligare beslag av fyra kilo kokain av hör renhet på en arbetsplats som tillhör en av de redan häktade personerna. Även det kokainet hade koppling till ärendet med norrmännen, enligt Noas utredning.

Dessutom kunde en beslagtagen mobiltelefon visa på en omfattande droghandel i nätverket under 2018 och 2019. Och kopplas till mycket stora pengar och grov penningtvätt. Totalt har under utredningen över 1,5 miljoner kronor i kontanter beslagtagits.

Även sms-trafik har kunnat kartlägga en del av drog- och penningtrafiken. Även en snusdosa med små hopvikta lappar med namn har hittats. En av dem ger instruktion om hur en yngre man – som senare dömdes för penningtvätt till villkorligt – ansetts prata för mycket och ”måste ha vägledning SNARAST”, enligt Aftonbladet.

Alla som dömts förnekar brott. De och åklagaren kan fram till 7 februari överklaga tingsrättsdomen.

Noas aktionsgrupp fortsätter i ny utredning att undersöka misstankar om synnerligen grovt narkotikabrott. Även kokainbeslaget på en arbetsplats utreds vidare.

• Videofilm från polisen om fallet i samband med att personerna åtalades i december (2:37 minut):
https://www.youtube.com/watch?v=arNMYGcSH1M&feature=youtu.be

Annonser