Marijuana kan skada spermier

BOSTON Kvinnor som blir gravida med män som använder marijuana minst varje vecka har fördubblad risk att drabbas av missfall. Det visar en nordamerikansk studie vid Boston University School of Public Health.

– Det är tidigare känt att marijuana negativt kan påverka spermiernas kvalité och öka DNA-sönderfallet, vilket kan bidra till komplikationer under graviditeten, inklusive missfall, så där finns en möjlig mekanism, säger huvudförfattaren till studien, doktorand Alyssa Harlow, i en intervju i nättidningen Medscape.

Alyssa Harlow Foto: Boston Univ

Harlow tror det här är första observationsstudie där man följt par under en längre tid och tittat på missfall och männens marijuanakonsumtion under perioden för befruktningen. Hon rapporterade sina resultat i höstas på den vetenskaplig konferensen American Society for Reproductive Medicine i Philadelphia.

Hennes forskargrupp har rekryterat försökspersoner genom PRESTO, en nordamerikansk databas för par som planerar att bilda familj. De män och kvinnor som deltog i studien fick rapportera om sin medicinska historia, sin livsstil och vanor, bland annat marijuanaanvändning. Kvinnorna följdes upp varannan månad under graviditeten.

Av de 1 535 par som ingick i försöket rapporterade 1 267 av männen att de inte använt marijuana minst två månader före studiens början, 140 hade använt drogen mindre än en gång i veckan och 128 män rapporterade marijuanakonsumtion minst en gång i veckan.

Under uppföljningsperioden fick 292 kvinnor (17,5 procent) en spontan abort. Det var dubbelt (1,99 gånger) så vanligt när mannen använde marijuana minst en gång i veckan, jämfört med de som inte konsumerade marijuana. Även om han använde, fast mer sällan än varje vecka, såg man ingen ökad risk. I de fall där kvinnorna inte rökt marijuana – men mannen gjort det – kvarstod samma risknivå, (1,95). Risken för spontan abort före graviditetsvecka 8 för de par där mannen rökte marijuana minst varje vecka var ännu högre, (2,29).
– Resultatet ger oss tillförsikt att säga att marijuana kan skada spermier, säger Alyssa Harlow till Medscape.

Dessa resultat oroar även läkare.
– När marijuana legaliseras blir dess användning mycket mer förekommande. Jag tror folk antar att lagligt är lika säkert, men så är verkligen inte fallet, säger Eve Feinberg, läkare från Northwestern Medicine i Chicago och vice ordförande för Reproduktiv endokrinologi och infertilitet.

”FÅR SVAREN TILL SLUT”
I kommentarsfältet efter artikeln uppstod en vetenskaplig diskussion om andra studier som visat på bland annat kromosomskador av marijuana. Även lekmän bidrog med intressanta inlägg. En kvinnlig läsare, Anne Thorne, skriver:5ptsFeatured

”Tack för den här artikeln. Från 1987-1991 hade jag 6 missfall. Under de här åren rökte min dåvarande make marijuana minst två gånger per dag. Han var också (tobaks-) rökare. Som sjuksköterska misstänkte jag att detta var orsaken till mina missfall, men hade inga data som kunde bekräfta det. 1993 fick vi en son född med choroid plexus carcinoma (en typ av cancer i hjärnan/red). Djupt i mitt hjärta visste jag att hans (makens) marijuanaanvändning låg bakom, men kunde inte bevisa det. Det har nu gått 26 år och jag får svaren till slut.”

En annan kvinna som berörts av artikeln är Susan McNeil:
”Jag har påpekat det här i åratal. Jag hade flera missfall och ett barn med multipla medfödda missbildningar. Hans (min mans) andra hustru födde också ett barn med multipla medfödda missbildningar. Varken hon eller jag röker marijuana. Han röker flera gånger om dan.”

Etiketter:

Annonser