Tio åtalas för rekordstor cannabisodling

Tio personer åtalas på onsdag misstänkta för del i odling och försäljning av mycket stora mängder cannabis i Skaraborg. I somras fann polisen en stor odling i Essunga kommun och beslag gjordes. Narkotikan var främst avsedd för Göteborgsområdet.

Cannabisodlingen är den enskilt största någonsin som Nationellt forensiskt centrum har analyserat. På gården i Skaraborg beslagtogs i juni totalt 3 459 plantor av polisen. Dessutom omfattar åtalet även tidigare framställning av minst 400 kilo cannabis.

På onsdag ska åklagare och polis på ett pressmöte i Skövde berätta mer om fallet.

Sex av de tio misstänkta som kommer åtalas sitter häktade sedan i somras och i höstas.
Fem åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och fyra för medhjälp till brottet. Två ägare till fastigheten i Essunga där odlingen fanns åtalas dessutom för grovt penningtvättsbrott.

Även huvudpersonerna bakom odlingen kommer åtalas.
– Jag väcker åtal för den omfattande odlingen som pågick på gården. Dessutom har vi funnit spår av odling som motsvarar fyra tidigare odlingsomgångar, säger kammaråklagare Jenny Karlsson i ett pressmeddelande.
Narkotikan har främst varit tänkt att säljas i Göteborgsområdet, enligt åklagaren.

Rättegången mot de tio som åtalas i veckan inleds 21 januari. Förhandlingar kommer hållas både i Skaraborgs tingsrätt och i säkerhetssalen i Stockholmstingsrätt.

Stora cannabisodlingar med specialutrustningar har ifjol även hittats på fler platser i området, bland annat i Vara. Tre män åtalades i september för det, enligt Skövde Nyheter.

Annonser