#Drogkurage – nu eller aldrig?

Ingen familj blir lycklig och inget samhälle blir sundare av drogpåverkade eller beroende personer. Det är nu eller aldrig vi måste ta vårt ansvar, skriver Jessica Vikberg, RNS, i en nyårskrönika och uppmanar till #Drogkurage2020.

Är det nu eller aldrig vi ska ta vårt ansvar för kommande generation, oavsett om jag är lärare, lokalpolitiker eller lagråd? Eller om jag märker att det knarkas på min fest, i min park eller skämtas om marijuana och kokain i mitt TV-program på ett oansvarigt sätt.

Är det nu eller aldrig vi ska se igenom den normalisering och glorifiering av narkotika som sker i stort och smått i media, bland politiska ungdomsförbund, i vår närhet och vår omvärld?

Det är nu. För jag önskar ingen, allra minst att barn, ska behöva mötas av uppgifter om ännu en meningslös skjutning på öppen gata i någons hemstad eller behöva se utbrunna bilar eller öppna drogscener på väg till skolan. Jag önskar ingen butiksägare att behöva dra ner på sortimentet eller i värsta fall tvingas stänga på grund av framfart av kriminella gäng. 2019 har jag mött förtvivlade föräldrar allt för många gånger för att gå på myten om att hasch är harmlöst eller ecstasy är party.

Jag är innerligt trött på papegoja-diskussioner med cannabisstinna hjärnor, kokain-glorifierande vuxna och föräldrar som inte stöder andra föräldrar när droger tränger in i barnens kompisgäng.

Om beslutsfattare lär av historien eller av de kommuner och länder som systematiskt kämpat sig till en positiv tillvaro. Om brottsbekämpande myndigheter får göra det de är bäst på och samverka där det blir ännu bättre och skolan kan använda slumpvisa drogtest, där det hjälper elever till en ljusare framtid. Straffa inte skolor som satsar, straffa dem som langar knark på nätet, till rika, utsatta eller medelsvenssonbarn.

Om vi hjälper föräldrar som famlar och skolor kraftsamlar, då tror jag eller då vet jag, att vi kan vända vinden.

Ta bort sekretessen som gör mer skada än nytta mellan skola-socialtjänst och föräldrar. Låt föräldrar veta att det finns hjälp att få hos kommunen om barnet börjat balla ur. Bygg tryggt; skolor, busshållplatser, gångtunnlar, torg. Låt inte narkotikalangare agera som att det är normalt att langa narkotika. Utsätt dig inte för risk, men ring polis och konfrontera när det går.

Låt inte krogen vara en frizon för narkotika. När polis, kommun och krog samarbetar ger det resultat.

Förstärk Tullverket, så att färre vapen och narkotika kan passera gränsen.

Döm efter den nya lagen om synnerligen grovt narkotikabrott när det är synnerligen grovt narkotikabrott istället för att degradera straffen.

Om du så är justitieminister, polischef, tullare, skolpersonal, krogägare, förskolelärare, byggherre, socionom, förälder eller föreningsmedlem. Gör det du förmår. Vissa saker kan vi göra tillsammans, andra får man fixa själv.

Ingen familj blir lycklig och inget samhälle blir sundare av drogpåverkade eller beroende personer.

Foto: Drugnews

#Drogkurage 2020, here we come!

 

av

JESSICA VIKBERG
– ordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

 

Annonser