Tullen stoppade drogfabrik – fyra åtalas

Fyra män åtalas misstänkta för del i ett internationellt nätverk som smugglat förpackat och sålt stora mängder av narkotikaklassade läkemedlet Pregabalin, värt uppåt 19 miljoner kronor, i Sverige. Men även andra droger. Verksamheten sköttes från lägenhet i centrala Malmö. Rättegången inleds senare i veckan.

Tullverket upptäckte den illegala hanteringen, som enligt åtalet handlar om smuggling av cirka 190 kilo Pregabalin i pulverform från Kina via flygfrakt till Sturup, Kastrup och Arlanda. Men enligt utredningen har troligen cirka ett halvt ton av läkemedelssubstansen* (se nedan) importerats av ligan under 2018-2019.

Kapslar packade bl a i Edamerpåsar. Foto: Tullverket

De misstänkta ska ha packat om substansen till tabletter och sålt i södra Sverige och utomlands via postförsändelser. Men även opioidläkemedlet Tramadol, amfetamin och MDMA (ecstasy) ska ha packats och sålts av nätverket. Förutom olika slags narkotika hittades även kuvert, kapslar och en störsändningsutrustning av tullen vid husrannsakan.

Droghanteringen har skötts som ett företag med anställda – bl. a malaysiska medborgare – som fått månadslön och med en uppdragsgivare som befunnit sig utomlands och gett instruktioner via en fjärrstyrd arbetsdator. Pregabalin har packats om i tablettform och sålts vidare till kunder som också har betalt via kryptovalutan Bitcoins, enligt pressmeddelande från Tullverket.

Fyra män från Malmö mellan 22 och 30 år åtalas på måndagen för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och förberedelse till synnerligen grovt narkotikabrott. De misstänkta förnekar brott.

Rättegången inleds den 5 december i Malmö tingsrätt. Vid fällande dom riskerar två av dem uppåt tio års fängelse.

Narkotikaklassat från 24 juli 2018.

*Pregabalin (ex. läkemedlet Lyrica) används lagligt vid behandling av epilepsi, långvarig smärta och ångest. Men då substansen även förekommer på svarta marknaden och används allt mer av unga i missbrukssyfte, så narkotikaklassades ämnet sommaren 2018 efter förslag från Läkemedelsverket. Även kvinnonätverket KSAN hade länge varnat för felaktigt användande och begärt klassning.

Tullen har efter klassning lättare kunnat ingripa mot smuggling och den illegala marknaden. Ifjol beslagtogs 150 kilo Pregabalin i pulverform och hittills i år över 170 kilo, samt 38 000 tabletter.

– Många tänker att det inte kan vara så farligt eftersom det är ett läkemedel. Den naiva tron har många unga, men man dör lika väl av det här som av andra preparat, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på tullen, till SVT Nyheter.
Enligt Rättsmedicinalverket rapporterades 2017 fyra direkta dödsfall till följd av Pregabalin-förgiftning, dessutom 67 dödsfall där de avlidna hade ämnet i kroppen.

Annonser