”Arga snickaren” trött på knarket

Anders Öfvergård – även känd som ”Arga snickaren” – åker i nytt tv-program, som startar ikväll i TV4, runt landet och försöker ta reda på varför droganvändande ökar.

I första programmet ”Anders och knarket”, premiär måndag kväll i TV4 och C More klockan 21, så går han runt på krogar i Stockholm och kollar toaletter med en servett som ger svar för kokain. På såväl kvarterspuben som klubben vid Stureplan lyser det blått när han torkar på dasslocken.

– När man drar med servetten på toaletten och handfatet så ska den färgas blå om det är spår av kokain. Och det var kokain på samtliga toaletter på kvarterskrogar och nattklubbar jag besökte. Det är otroligt anmärkningsvärt. säger han.

I videon oroas han över handel på nätet och andra ställen.
– Det verkar gå att köpa droger var som helst, när som helst och hur enkelt som helst. Alltså har du bara en telefon så är du bara några knapptryckningar ifrån att få knarket levererat inom ett par minuter.

– Alltså, vill vi verkligen att det ska vara så här? Är jag den enda som tycker det här är helt galet?, säger han i klippet.

Ur programmet:

Premiär för Anders och knarket 25 november

En klass 15-åringar: "Cannabis är mindre farligt än cigg."Hur ska vi göra för att ändra ungdomarnas syn på droger?

Geplaatst door TV4 op Zondag 24 november 2019


51-åringen har själv varit krögare, men trodde inte problemet med narkotika var så utbrett. Han talar om en snabb normalisering av droger. Några 15-åriga elever i en skolklass han besöker i programmet säger att ”cannabis är mindre farligt än cigg” och att på gymnasiet anses ”alla röka på”.

Och han provoceras av politiker som bara snackar och han lyfter även bristande kommunikation mellan unga och äldre.
– Vi behöver ha en attitydförändring till droger, säger Anders Öfvergård till Aftonbladet. Och i programmet: ”Vi behöver tala med 15-åringarna, inte över huvudet på dom.”

I SVT Opinion Live i torsdags (ca 34 minuter in) var han med i en debatt om droger där han berättade att han vill vända drogutvecklingen i landet.
– Drogen är definitivt inblandad i gängkriminalitet, det börjar vi förstå nu. Det är det de lever av”, sa han bland annat där.

Anders Öfvergård tycker det är alldeles för lång uppförsbacke för unga som tagit fel spår, att kunna starta om sitt liv. ”De som missbrukar ska få vård och vi behöver ha uppsökande hjälp, en kraftsamling av allihop, polisen och föräldrar…”

DEBATT/ Ge unga en framtid så stoppar vi knarket, skriver Anders Öfvergård idag, måndag, på Aftonbladet Debatt. Han menar även att vi aldrig kommer att bli av med droger. I min mening är en nollvision helt orealistisk. Vårt mål måste i stället vara att så få som möjligt fastnar i ett missbruk.”

Annonser