Ecstasy-beslag värt två miljarder kronor

HAAG/SYDNEY Miljontals ecstasy-tabletter avsedda för australiensk drogmarknad har beslagtagits vid polisrazzior i Belgien och Holland. Elva personer har gripits i ett internationellt samarbete.

Polisen kom narkotikahärvan på spåren i januari i år under en utredning i Australien. Det ledde senare till ett tillslag i Rotterdam i 23 augusti då den holländska polisen NPZ beslagtog 700 kilo MDMA som var avsedd för exporteras till Queensland.

Två välutrustade laboratorier hittade. Foto: Holländsk polis

Fortsatt utredning ledde till tillslag på 15 platser mot ett drogsyndikat i Belgien och Holland 5 november då stors mängder ecstasy och två dolda laboratorier upptäcktes där 50 ton prekursorer fanns för MDMA-tillverkning.

Värdet av de beslagna drogerna beräknas till motsvarande uppåt två miljarder kronor i gatuled.

– Vi tror att det här kriminella nätverket hade kunnat producera många tusen kilo MDMA, vilket skulle motsvara tiotals miljoner tabletter som till stor del antagligen var tänkt för Australien, säger Andy Kraag biträdande chef vid den nederländska polisen till AFP.

Av de gripna utpekas två holländare som huvudmän, en 58-årig man –och en 37-årig man – de greps i razzior i Belgien respektive i Holland. En 48-årig kvinna greps i Sydney 11 november och ska ställas inför rätta Brisbane för smuggelförsök och riskerar livstids fängelse, enligt australiska polisen.

Belgien och Holland har länge varit centrum för tillverkning av ecstasy-tabletter som exporteras till hela världen.

Annonser