Medelpad: stora drogbeslag – flera gripna

Sundsvallspolisen har gripit flera personer och gjort stora narkotikabeslag senaste tiden. ”Vi fokuserar mer på narkotika för att motverka nyrekrytering av unga missbrukare och undvika få gängkonflikter hit”, säger lokalpolis-områdeschef Josef Wiklund till Drugnews.

Efter tre veckor med prioritering på narkotikabrott, så har polisen totalt beslagtagit 170 gram amfetamin, 120 gram kokain, 6 gram heroin, 1,5 kilo cannabis och över 5000 olika narkotikatabletter i Sundsvalls närområde.

Flera husrannsakningar har gjorts. Ett 60-tal ärenden utreds nu från innehav till langning och flera personer har gripits och några häktats.

I helgen slog polisen till mot en adress i Sundsvall efter ett tips och fann för staden ovanligt stora mängder av amfetamin och kokain – dessutom vapen. Fem personer i åldrarna 18 till 28 år greps och fyra av dem släpptes senare. En man har anhållits som huvudmisstänkt i ärendet för vapen- och narkotikabrott.

– Kokain har blivit vanligare även här. Även ”normala” medelålders samhällsmedborgare använder drogen till helger numer, även om cannabis är vanligaste illegala drog, säger Josef Wiklund.

Han oroas över många ungas attityder kring cannabis idag är att den är ofarlig att pröva. Med ökat fokus på narkotikabrott i alla nivåer hoppas polisen att ökad upptäcktsrisk bromsar en etablering av nya unga användare.

Arbetet mot narkotika fortsätter utifrån en nationell strategi och Sundsvallspolisen har även personal som deltar i Operation Rimfrost i Malmö för att bekämpa gängvåldet.

– Vi har inga utsatta områden här. Även om det finns löst sammansatta grupperingar som vill tjäna pengar på narkotika, så har vi inga gängkonflikter som i södra Sverige och vi arbetar hårt för att inte få en våldseskalering, säger lokalområdeschef Wiklund.

I arbetet mot narkotika samverkar polisen i Medelpad (Sundsvall, Timrå och Ånge kommuner) även med andra myndigheter, såsom Kronofogden som utmätt egendom bilar och lyxklockor hos flera misstänkta. Och även anställda inom kommunerna informeras om polisens insats.

Annonser