Kapten åtalas för grovt sjöfylleri

En rysk sjökapten som i sovande läge körde sitt fartyg på grund norr om Helsingborg i Öresund åtalades i fredags för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik.


Det var tisdag kväll den 24 september som det 82 meter långa fartyget M/S Baltic Carrier körde mot land istället för att gira och gick på grund 750 meter från strand, nära Hittarp norr om Helsingborg.

Fartyget med 3 100 ton kunde senare dras loss. Men kaptenen misstänktes för sjöfylleri och vid häktesförhandlingar framkom senare att han haft 0,37 promille alkohol i utandningsluften vid gripandet. Fler i den sju man starka besättningen var onyktra, trots alkoholförbud rådde på fartyget.

Sjökaptenen nekar till brott och hans försvarare uppger att det handlar om olycka. Men medger att han druckit ett par öl på eftermiddagen före olyckan.

Åklagaren ser dock att brottet är grovt då kaptenen varit påverkad och somnat, när han ansvarade för att styra ett stort fartyg genom en mycket trafikerad farled i mörker. Han har därmed brustit i gott sjömanskap och tagit en allvarlig risk uppges i stämningsansökan, rapporterar TT.

Fartyget var på väg från Ryssland till Lidköping och hade rysk besättning när det grundstötte i Öresund.

Annonser