Kokain bland skolbarn i Gävle

Missbruk av kokain ökar snabbt bland yngre skolelever i Gävle, varnar socialtjänsten i staden. Det förekommer att tioåringar har langat drogen och kokain har blivit vanligare på nöjesställen i Gävle.


Det är socialtjänsten i Gävle och socionom Annika Molander som berättar att kokain blivit vanligare i yngre åldrar.
– De yngsta som hanterat knark som cannabis, tabletter och kokain har varit barn i 10-årsåldern. De använder inte droger själva, men säljer för att tjäna pengar, säger hon till P4 Radio Gävleborg.

Hon arbetar särskilt med tidig upptäckt av droganvändning bland elever i Gävles skolor.
Hon är övertygad om att droghandeln är organiserad och att äldre ungdomar styr mindre ej straffmyndiga att langa.

Cannabis är fortfarande vanligaste illegala drogen bland unga, men kokain ökar. Stickprov i avloppsvattnet visar på över tio gånger fler doser per dygn idag jämfört med för några år sedan. Och idag händer det flera gånger i veckan att skolelever testar positivt för kokain, enligt Annika Molander.
Hon oroas även över att kokain som partydrog blivit vanligare i Gävles krogvärld.

– Vi behöver dra i nödbromsen både socialtjänsten, polisen och på skolan tillsammans kring de här ungdomarna nu innan det gått ännu längre, säger Annika Molander på socialtjänsten.

Socialtjänsten arbetar med fyra fältassistenter och två personer mer inriktad på tidig upptäckt av droger i skolan. Men polisens särskilda narkotikapoliser och ungdomspoliser försvann i samband med polisens omorganisation för fyra år sedan.

Mer polisinsatser mot langning kan dock dröja, även om de resurser som finns används för att motverka bekymret.
– Vi kommer bli fler poliser i Gävleborg den närmaste tiden, frågan är bara hur fort vi kan växa. Poliser är inte helt enkla att få ta tag i eftersom det tar tre år att utbilda dem, säger Per Ågren, polisområdeschef i Gävleborg, till Radio Gävleborg.

Annonser