M: öppna Systemet på söndagar

[UPPDAT] Moderaterna vill att Systembolaget även ska ha öppet på söndagar. Partiledningen tänker driva förslaget vid partistämman i oktober. Det möter motstånd från flera håll.

Svenskarna dricker allt mindre alkohol, vi handlar mindre utomlands och mer på Systembolaget, visar ny CAN-rapport. Nu vill Moderatledningen att Systembutikerna ska hållas öppet även på söndagar.

Gunnar Strömmer. Foto: Klara Söderberg

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till SR Ekot.

Går förslaget igenom blir M första riksdagsparti att driva den frågan. Idag är det riksdagen som beslutar om Systembolagets öppettider (öppet sex dagar i veckan, till klockan 15 på lördagar).

Muf – Moderata ungdomsförbundet – har länge drivit på för att slopa Systembolagets monopol och ser partiledningens förslag om söndagsöppet som en delseger.
– För oss handlar det här om en viktig frihetsfråga, att man som familj eller som individ ska få bestämma själv om man vill köpa en flaska vin eller en burk öl till tacomyset på söndagar, säger ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa till Ekot.

Systembolaget har idag detaljhandelsmonopol och ska utan vinstintresse och med folkhälsan i centrum sköta alkoholförsäljningen. Allt för att hålla nere konsumtion och alkoholskador.

Socialminister Lena Hallengren (S) – som praktiserade i en systembutik i Kalmar på fredagen – tycker inte söndagsöppet på Systembolaget är en bra idé:
– Huvudskälet är all den erfarenhet och forskning som finns på området som säger att om vi ökar tillgängligheten så vet vi också att det ökar konsumtionen och det ökar också alkoholkostnader och skador, säger hon till Sveriges Radio.

Även Vänstern är kritisk till Moderata ledningens förslag. M ser alkohol som vilken vara som helst och inte utifrån ett folkhälsoperspektiv. Men det ska vara en folkhälsofråga – inte en marknadsfråga, menar Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Per-Olof Svensson

Blå Bandets organisationssekreterare Per-Olof Svensson tycker också att alkohol är en viktig folkhälsofråga, inte en frihetsfråga för att kunna impulshandla. Och vill lägga ett motförslag.
– Personligen skulle jag vilja stänga Systembolaget även fredag och lördag, som motvikt till moderaternas förslag och till förmån för alla barn som inte har friheten att välja bort uppväxt i familjer med missbruk, säger han till Drugnews.

Annonser