Många dricker oftare under semestern

Många svenskar dricker betydligt oftare alkohol under sin ledighet. Fyra av tio drack varannan dag eller oftare i somras, visar en ny enkät från organisationen IQ.

Det är Sifo som på uppdrag av IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som verkar för ett smartare förhållande till alkohol, i augusti frågat drygt ett tusen personer 18 år och äldre, via en webbpanel.

39 procent (något högre än motsvarande IQ-enkät förra sommaren) svarar att de druckit alkohol varannan dag eller oftare under sin ledighet, medan 23 procent drack en till två gånger i veckan och var fjärde drack mer sällan än en gång i veckan. 14 procent drack inte alls, (varav hälften aldrig dricker).

Karin Hagman Foto: Drugnews

– För många av oss är sommar och semester förknippat med en ökad alkoholkonsumtion. Alkoholen används för att koppla av och belöna sig själv på semestern. De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen i vardagen efter semestern, men inte alla vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ, i en kommentar.

Det är oftare medelålders personer som dricker flera gånger i veckan, nära dubbelt vanligare bland män än kvinnor (42 resp. 23 procent). Sju procent av de tillfrågade drack alkohol dagligen under sin ledighet, åtta procent män och fem procent kvinnor

Alkoholfrekvensen var betydligt läge i yngre åldersgruppen (18-34 år), där hade 31 procent druckit flera gånger i veckan, jämfört med 47 procent bland de medelålders (35-54 år) tillfrågade.

En uppgift som sticker ut är att alkoholtrycket är högt från omgivningen. 15 procent av alla tillfrågade och 28 procent av de yngre, har blivit utsatt för övertalning att dricka alkohol eller mer än de tänkt sig i somras.
– Det är svårt att förstå varför man vill påverka andra att dricka mer. Vi måste sluta alkoholtjata på varandra och respektera att alla bestämmer själva hur mycket man vill dricka, säger Karin Hagman.


NÅGRA RÅD
för att lättare dra ner på drickandet från Sven Andréasson, överläkare på alkohol- och hälsomottagningen Riddargatan 1 i Stockholm, och professor på Karolinska Institutet.

• Sätt mål för din konsumtion och skriv ner dem.
Exempelvis hur många glas vin, öl eller sprit du vill tillåta dig per gång eller per vecka. Att undvika vardagsdrickande och inte dricka ensam, kan vara några sådana regler.

• Håll koll.
Skriv ner under en månad hur många glas alkohol som konsumeras varje dag och jämför med målen.

• Identifiera risksituationer och hitta alternativ.
Om konsumtionen blir högre än målsättningen kan man granska i vilka sammanhang som det lätt blir för mycket. Exempelvis efter en stressig arbetsdag, när man träffar vissa vänner. Sedan hitta alternativ – andra aktiviteter än dricka alkohol, dricka andra drycker.

• Även Alkoholhjälpen.se, 1177 Vårdguiden eller Alkohollinjen telefon 020-84 44 48 kan bidra med stöd och tips.

Annonser