Krismöte efter nytt drogdödsrekord i Skottland

Antalet döda på grund av narkotika slår nya rekord i Skottland. Under fjolåret dog över 1187 personer på grund av narkotika enligt den senaste statistiken som offentliggjordes nyligen.


Det är en ökning med 27 procent sedan 2017 och innebär att andelen är tre gånger så hög som i Storbritannien som helhet.

Det höga antalet döda på höga grund av narkotika har tillskrivits att det är den så kallade ”trainspottinggenerationen” som dör. Detta med hänvisning till boken och filmen Trainspotting som skildrade heroinmissbruket i 1980-talets Edinburgh. En majoritet av de som dött har varit äldre missbrukare.

Men även om det är betydligt färre yngre som där, så märks ökningen av dödstalen också där. Av dem som dog på grund av narkotika under 2018 var 282 under 35 år, vilket motsvarar en ökning med 24 procent i den åldersgruppen.

Den skotska folkhälsoministern Joe PtizPatrick beskriver siffrorna som ”chockande”, och bjuder nu i ett brev till den brittiska inrikesministern Sajid Javidin in den brittiska regeringen ett möte den eskalerande skotska narkotikadöden, skriver the Herald.

Annonser