Ett bra möte i Almedalen och ett vi borde haft

Om jag hade mött LUF-ungdomarna i Almedalen hade jag bett dem tänka längre och framförallt vara rädd om det man tänker med. Det skriver Jessica Vikberg, RNS, i en krönika om drogkurage, narkotika, våld och legalisering.

”Låt människor ha kul” skriver några från Liberala ungdomsförbundet LUF i samma mening som de vill legalisera narkotika med skälet att minska våldet.

Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm skrev en artikel om Krogar mot knark och deras framtida samarbete med polisen och att stoppa gängvåldet (i Aftonbladet ”Så länge vi köper knark kommer våldet pågå”). Han befann sig i Almedalen. Några timmar efter att hans artikel nått media hade min samarbetspartner Maria Nilsson på FMN Storstockholm hunnit få till ett möte med Jan Jönsson i en av hans luckor denna liberalernas dag. Han inte bara lyssnade, han inte bara hummade, han diskuterade och noterade under samtalet med Maria.

klipp ur Aftonbladet Debatt från liberal debatt.

Jag vet inte om LUF:s förste vice ordförande i Storstockholm Max Hjelm och förbundsordförandekandidat Romina Pourmokhtarik var i Almedalen, men i deras replik (”Legalisering av droger kan minska våldet”) till Jan Jönssons var kontentan att man skulle ”låta människor ha kul”, legalisera narkotika och förstås ge människor hjälp när de får drogproblem. Legalisering, skulle enligt dem minska våldet och folk skulle kunna festknarka utan dåligt samvete.

Om jag hade mött LUF:arna i Almedalen hade jag sagt till dem att de har en naiv syn på narkotika och beroende och ett egoistiskt tänk. Vore det värdigt ett modernt land som Sverige 2019 att låta folk köpa narkotika i butiker och sedan använda det här och där, hur som helst? Tills man blir beroende, abstinent, deprimerad, och behöver hjälp. Vad är det för människosyn LUF har, hade jag frågat dem.

Samtidigt som tobak avnormaliseras genom nya tobakslagen vill LUF normalisera narkotika.  Är det för att unga män ska slippa bli ihjälskjutna eller för att ”folk ska få ha kul” med gott samvete?

Låt samarbetet mellan polisen och krogbranschen i Stockholm bli ett fungerande verktyg och bra exempel på drogkurage, där man tar sitt ansvar och arbetar gemensamt för att bland annat fånga upp människor i inledningen av ett drogberoende.

Fler borde ha mer drogkurage. Skolorna har ett stort ansvar att fånga upp elever på väg in i destruktivitet. Nu har skolan stängt för sommaren. Om ni visste, ni mammor och pappor som upplåter era hus till era ungdomars fester, när de är för stora för att hänga med er på semester. Inte på alla förstås, men på många av hemmafesterna florerar mer cannabis och kokain än alkohol. Ta diskussionen med era barn, berätta att ni inte tolererar narkotika i någon form.

Det behövs drogkurage över hela ledet, för att vi ska kunna vända trenden, familjer i välbärgade områden liksom i utsatta områden. Krogpersonal, myndigheter, politiker. Alla behövs för att vända trenden.

Trenden där till och med kandidater till höga poster inom LUF förespråkar fritt knark, för att ”få ha kul”.

Krafter som tänker mer med plånboken än med hjärnan står på tå för att vi ska legalisera till att börja med cannabis. Ge dem inte medvind LUF!

Testikelcancer visar sig drabba unga cannabisrökare. Jag känner till två unga killar, vanerökare av cannabis, som just drabbats av det. Att inte få ”ha kul” som ung kan medföra att inte kunna få barn när man mognat. På tal om mognad är just den växande hjärnan i riskzonen och riskerar att inte utvecklas väl om den utsätts för cannabis.

Om vi har drogkurage gör det vi kan där vi är så skulle färre börja, fler sluta och färre dras in i skitig verksamhet oavsett om det är drogen, makt eller pengar som styr.

”Man får inte ens ha kul – och sen får man inte hjälp heller”. Om jag hade mött LUF i Almedalen hade jag bett dem tänka längre och framförallt vara rädd om det man tänker med.

Om vi inte ses innan, så hoppas jag vi ses nästa år i Almedalen.

JESSICA VIKBERG – förbundsordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle
#drogkurage, @Narkotikafri Skola

Annonser