Småbarn förgiftade av cannabis i Kanada

TORONTO Även i Kanada ökar antalet små barn som behöver sjukhusvård efter att ha ätit pappas och mammas cannabisgodis. Mönstret är detsamma som efter legaliseringen i delstaterna Colorado och Washington i USA.

Mellan september och december 2018 registrerades 16 kanadensiska barn som blivit förgiftade av cannabis till the Canadian Paediatric Surveillance Program (CPSP). Det är starten på en två år lång studie med anledning av legalisering av cannabis i landet, rapporterar CTV News.

De 16 fallen omfattar åldrarna från sju månader till 17 år, med en medelålder på nio år. De flesta av dem som hamnade på sjukhus berodde på att de ätit cannabis av misstag som tillhörde en förälder eller vårdnadshavare.
– Antalet fall med små barn är slående, säger Christina Grant, barnläkare i Hamilton, i ett pressmeddelande.

Antalet cannabisförgiftningar visar samma trend som i Colorado och Washington efter att de legaliserat drogen 2014.

I CTV News berättar en mamma hur hennes femårige son snappade åt sig en cannabispreparerad chokladbit och delade den med sin tvååriga syster. Flickan fick kramper och skjutsades ilfart till sjukhus där hon måste läggas i respirator. Först efter tre dygn återhämtade hon sig.

Mamman till barnen verkar dock inte dra någon annan slutsats än att uppmana alla föräldrar att verkligen se till att barnen inte kommer åt cannabisgodiset. Det måste hållas inlåst eftersom det kan vara livsfarligt.

Doktor Grant säger till tv-kanalen att de rapporterade 16 fallen till CPSP under den första hösten efter legaliseringen bara är toppen på ett isberg. CPSP-studien omfattar bara ett urval.

Vi talar inte om alla andra fall när barn kommer akut till sjukhus eller till psykiater efter att ha fått i sig cannabis, säger hon till tv-kanalen.

Studien kommer att fortsätta fram till oktober 2020 för att följa legaliseringen av ätbara och drickbara cannabisprodukter.

Även Montreals barnsjukhus utfärdade en varning i maj att cannabisförgiftningar ökade kraftigt bland barn sedan legaliseringen och att barn kan få mycket allvarligare symtom än vuxna. Sedan legaliseringen har 26 barn, varav nio under sju år, blivit intagna på sjukhuset på grund av cannabis. Två av dem krävde intensivvård.

Etiketter:

Annonser