Järvaveckan mer greppbar än Almedalen

Järvaveckan är inte nya Almedalen, utan mer greppbart. Mer spännande och annorlunda. Göteborgaren Jessica Vikberg, RNS, gjorde sitt premiärbesök där och fick ett myller av nya intryck.

Det är elva hållplatser mellan T-centralen och Tensta. Det är första gången jag åker blå linje mot Järva. Det är mitt första besök på Järvaveckan och jag åker dit med målet att försöka få svar på om politikerveckan i Järva är det nya Almedalen.

Järvaveckan Foto: Drugnews

Under promenaden från Tensta Station till Spånga IP ser jag en åldrad eritreansk kvinna i en sarong i starkt rosa färger. Ibland behövs inga foton för att bevara minnen. Den vackra bilden av kvinnan är lätt att plocka fram ur min inre minnesbank.

Vi som brukar stå och prata i tält i Almedalen, på mässor och konferenser, vi gör det ofta för de ”redan frälsta”. Det är skönt att tala inför folk som tycker samma. Men det kanske inte är så givande alla gånger. Men en gång för ett par år sen i Almedalen dök det upp ett gäng ursmarta tjejer från ”Ortens favoriter” från Tensta. De tog för sig i diskussionerna i vårt tält och det kändes som verkligheten kom i kapp oss. Ortens favoriter gick från ord till handling i Almedalen och var ute och nattvandrade i Visby.

Ahmed Abdirahman med Stefan Löfven ifjol. Foto: Drugnews

Järva skapades 2016 på initiativ av Ahmed Abdirahman, grundare av ideella organisationen The Global Village, med syfte att minska avståndet mellan folk och folkvalda och öka närvaron av politiker i utsatta områden. Eftersom jag är allergisk mot manifestationer som inte följs upp av handling i vardagen hoppas jag att Järvaveckan är starten på något bra. Inte bara att politiker åker ut i förorten, utan att de även för med sig att förortsbor kommer i kontakt med andra delar av stan.

Jag är starkt imponerad av MTR (som driver tunnelbanan i Stockholm) med flera företag som använder Järvaveckan till att värva personal. Så smart! Hoppas politiker som besöker Järvaveckan har samma tänk.

Bland de 70-talet utställarna är föreningar som hjälper kvinnor ur misshandel och som upplyser om kvinnlig omskärelse dem jag möter först.

Eftersom kvinnlig omskärelse är det jag skulle engagera mig mot på heltid, om jag inte redan gjorde det mot narkotika och kriminalitet, så känns det bra att se att de är så engagerade och aktiva.

SIMON (Svenskar och invandrade mot narkotika) och FMN (Föräldraföreningen mot narkotika) är på plats. Personal från Kriminellas revansch i samhället gör som jag, kollar läget och knyter band som kan leda till framtida samarbeten.

Småkillar går runt och plockar godis från olika utställningar, på ett ställe delar man ut kondomer och en liten kille tar en och frågar sedan sin mamma vad det är.

Jessica Vikberg (vänster) i Järva tillsammans med Lisa Klefbom, Unga Drogförebyggare, och Erik Bragg från Skanska. Foto: privat

Samtliga partiledare talar under Järvaveckan – årets tema ”Vem bryr sig?” – förutom Jan Björklund och Jimmie Åkesson.  Det skulle vara så intressant att höra hur Jimmie resonerade när han lät vice ordförande Julia Kronlid ta vid med kort varsel i fredags.

Jag lämnar Järvafältet utan att ha sett kvinnor likt henne jag mötte när jag gick hit. Jag träffar fler Tenstabor bland frukthandlarna vid Tensta torg. Men jag var ju bara där första dagens första timmar, så bilden kanske var en helt annan följande dagar.

Järvaveckan är inte nya Almedalen. Järva är något annat. Ett komprimerat Almedalen, utan ståhejet i Almedalen. Eller nej förresten, politikerveckan i Järva är Järvaveckan och politikerveckan i Almedalen är som det är. Än så länge.

Järvaveckan är kompakt, greppbar och förlagd på ett ställe som för många av oss är som en annan värld. Almedalsveckan är en egen värld – ogreppbar, massiv och mycket mera ”tjo och tjim”.

Jag lämnar Tensta med Blå linjen mot T-centralen. Tensta-Rinkeby-Rissne-Duvbo-Sundbyberg C-Solna Strand-Huvudsta-Västra Skogen-Stadshagen-Rådhuset. Först I Duvbo stiger de första blonda snubbarna ombord, de ser ut som polisspanare, men det är bara en gissning. Sedan ser det ut som vanligt på T-banan i en storstad som Stockholm.

Foto: Drugnews

av

Jessica Vikberg
förbundsförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

Annonser