Ivan Golunov släpps efter protester

MOSKVA Ryska polisen lägger ner utredningen av grävande reportern Ivan Golunov som greps förra veckan och lett till protester mot fabricerade anklagelser om narkotikabrott. Det finns inte längre misstankar och han ska släppas ur sin husarrest tisdag kväll, uppger inrikesministeriet.


Polisen påstod först att man hittat droger i Golunovs bostad i Moskva och i en ryggsäck. Reportern förnekade brott, som riskerat kunna ge 20 års fängelse, och kallade anklagelsen för en komplott. Polisen hade även visat foto med drogbevis som påstods varit tagna i bostaden, men som sedan visade sig varit tagna på helt andra platser.

Efter ovanligt starka protester mot gripandet som flera ser som en provokation mot reportern – som gjort sig känd för att avslöja korruption och maktmissbruk i Rysslands elit – så gör nu polisen och myndigheter en plötslig kovändning.

”Efter rättsmedicinska och genetiska undersökningar samt analyser av fingeravtryck har beslutet tagits att lägga ned förundersökningen mot Golunov på grund av avsaknad av bevis”, skriver inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i ett uttalande som publiceras av Interfax och Reuters.
Ministern uppgav vidare att han ska be president Putin att sparka två höga polischefer i Moskva efter gripandet av reportern.

Ivan Golunov, 36 år, reporter på nyhetssajten Meduza som är baserad i Lettland för att kringgå ryska censurlagar, greps förra torsdagen och placerades i helgen i husarrest. Fallet har lett till omfattande fördömande i Ryssland och utomlands. I solidaritetskampanjer har ryska kulturpersoner – som Drugnews tidigare rapporterat – sagt att det är dags att dra masken av de som missbrukar makten i landet.

Tre stora dagstidningar hade i måndags liknande förstasidor under samma rubrik ”Jag/vi är Ivan Golunov!”. Demonstration har pågått utanför polishögkvarteret i Moskva och på nationaldagen 12 juni hade stora protester planerats.
Ryska journalistförbundet välkomnar beslutet att frige Golunov och att det är mycket viktigt för civilsamhället, solidaritet med journalister och pressfrihet.

STÖD för reportern på förstasidan i dagstidningarna Vedemosti, RBK och Kommersant. Med samma rubrik: ”Vi är Ivan Golunov”.

Annonser