Vinhandlare får IOGT-NTO-pris

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO har tilldelat årets alkoholnormspris till socionomen och vinhandlaren Moa Gürbützer som framgångsrikt utvecklar alkoholfria drycker och menar att alkoholens tid är över. Hon får dela priset med God Dryck.

Ordenshuset Brofästet, Skansen. Foto: Drugnews

Vinnarna tillkännagavs vid en ceremoni i samband med firandet av Folknykterhetens dag häromdagen vid ordenshuset Brofästet på Skansen i Stockholm.

Efter arbetat flera år som socialarbetare och familjeterapeut i Göteborg, så grundade Moa Gürbützer 2013 företaget MRG Wines. Idag tillverkar och distribuerar företaget drycker till hela världen.

Moa Gürbützer fick diplom och 7500 kronor av IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero. Han sa att hon gör mycket för att bryta alkoholnormen, har ryggrad och uppmärksammar de barns som drabbas av vuxnas drickande.

Motiveringen till IOGT-NTO:s alkoholnormspriset lyder:
”För att deras kvalitativa drycker gör det lätt att välja alkoholfritt som förstahandsval och därmed underlätta människors rätt att välja ett liv fritt från alkohol. Lyckas vi tillsammans förändra normen kring alkohol blir alla vinnare.”

– Jag älskar motiveringen. Jag förenas i en vision med nykterhetsorganisationen, även om vi gör på olika sätt. Att alla ska kunna leva i samhället utan riskera att bli alkoholberoende, säger Moa Gürbützer efteråt till Drugnews.

Prispengarna skänker hon till nykterhetsrörelsens barnlägerverksamhet.
Hon berättar att hon som socialarbetare, terapeut och handledare på kvinnojourer sett hur alkohol orsakar tragedier i familjer och hur särskilt barn far illa. Hon tycker alkohol tar en alltför central plats i samhället och ville göra något åt det.

Moa Gürbützer. Foto: Drugnews

– Jag vill hjälpa till att bryta alkoholnormen genom att ge människor goda dryckesalternativ. Därför startade jag MRG Wines – det här är ett annat slags socialt arbete. Det ska bli lika naturligt att fråga om de vill ha vin med eller utan alkohol, som idag fråga om de vill ha kaffe med eller utan mjölk, säger hon.

Vinfirmans filisofi är ”It’s a new age. Alcohol is over”.
MRG Wines har vuxit och producerar idag vita, röda, roséviner och mousserande drycker, alla utan alkohol, som exporteras ut i världen. Särskilt Systembolaget och norska Vinmonopolet är stora återförsäljare av hennes drycker. En känd champagneexpert har även satt sitt namn på företagets mousserande.

Moa Gürbützers sociala entreprenörskap har uppmärksammats även tidigare – 2016 fick hon ta emot utmärkelsen Årets nybyggare ur kungens hand, och tidigare i år utsågs hon till Årets kvinnliga stjärnskott vid EY Entreprenuer of the Year.

Det sägs ibland att alkohol är en viktig smakbärare för dryckernas karaktär, men det har hon löst genom en egenutvecklad avalkoholiseringsprocess. Hon understryker att allt handlar om druvans kvalitet, just nu samarbetar hon med bland annat vingårdar i Languedoc i Frankrike.

Under uppväxten i Turkiet lärde hon mycket av sin mormor.
– Mormors arbete i fruktträdgården gav mig erfarenhet och smakupplevelser. Mitt företag idag tar bara fram goda drycker – annars får det vara. Istället för att tala om alkoholproblem, så vill jag göra alternativen så goda och lyxiga som möjligt, säger hon.

Moa Gürbützer har nu planer på att även ta fram alkoholfritt gin och prosecco-viner. Hon samarbetar också med lyxbilsföretag som numer serverar sina kunder alkoholfri champagne och har samarbete på gång med Sober October-fester i höst och eventuellt med IOGT-NTO i Göteborg.

IOGT-NTO:s alkoholnormspris tilldelas individer, organisationer eller företag som verkar för att förändra och förskjuta alkoholnormen, så att alkoholfritt ska bli norm. Ifjol fick matkreatören och tv-kocken Paul Svensson från Fotografiskas restaurang priset. Företaget God Dryck – som tidigt var ute med alkoholfritt och banat väg för andra tillverkare – kunde inte närvara vid prisutdelningen på Skansen och får motta sitt pris vid senare tillfälle.

Annonser