Fentanylsäljare åtalas för dråp

Elva unga män avled av en fentanyl-analog som de köpt via nätet av en försäljare från Motala. Nu åtalas 24-åringen för elva fall av dråp, ett unikt åtal där åklagaren menar att han varit likgiltig för att de riskerade dö.

I ett annat mål fastställde Svea hovrätt nyligen domen för två bröder i Stockholmsområdet som sålt oklassade fentanyl-varianter och där åtta unga köpare avlidit. I det fallet dömdes de till sex respektive fyra års fängelse för grovt vållande till annans död. (Yngre brodern vill att Högsta domstolen prövar fallet).

Nu väljer en åklagare i Östergötland att gå längre och åtalar i ett liknande fall en misstänkt försäljare för dråp, som kan ge längre straff.

En 24-årig man från Motala sålde 2017 via nätet substansen cyklopropylfentanyl – en analog av den livsfarliga syntetiska opioiden – vilket ledde till att elva unga män avled. Den drogvarianten klassades som hälsofarlig vara i oktober det året och i december som narkotika. Han hade varken bifogat varningar eller dosanvisning på nässprejflaskorna med fentanyl.

I fredags åtalades mannen för dråp i elva fall av kammaråklagare Britt-Louise Viklund i Linköping. Hon har avvaktat utgången av målet i Stockholm.

Jag vill att rätten ska pröva i mitt mål var gränsen egentligen går mellan oaktsamhet och uppsåt, säger hon till SR P4 Östergötland.
– I första hand hoppas jag att det ska leda till fällande dom för den här personen. I andra hand vill jag att det ska skicka signaler om att man kan inte hålla på så här för att tjäna en massa pengar på missbrukares behov och utsätta dem för så allvarliga faror, säger Britt-Louise Viklund.

Mannen nekar till brott. Han har suttit häktad, men har senare försatts på fri fot.

Fentanyler är ofta tiotals gånger starkare än heroin och kan orsaka dödlig överdos redan vid ett par tre små korn. De används lagligt inom smärtmedicinen, men även som missbruksdrog.
För att kringgå klassning ändrar illegala labb molekyler i substansen för att kringgå säljförbudet ett tag. En livsfarlig katt-och-råtta-lek med rättvisan.

Fentanyl-varianter har lett till många dödsfall, men uppmärksamhet om rättsliga processer och drogens risker kan ha bidragit till att försäljning och dödsfall kraftigt minskat senaste året.

Annonser