Sjukvården avråder från medicinsk cannabis

WASHINGTON DC Flera läkare och sjukvårdsföretag i USA och Storbritannien rekommenderar inte cannabis i medicinskt syfte innan tydligare riktlinjer är klara och säkrare tester gjorts. Det gör också att marijuanaindustrins intäkter blir mindre än den hoppats.

I amerikanska delstaten Utah, som godkände medicinsk marijuana i november 2018, är några av de största sjukvårdsföretagen tveksamma att rekommendera cannabis till sina patienter. Det innebär att de förväntade inkomsterna för marijuanaföretagen inte blir så stora som man tänkt sig, enligt nyhetssajten Marijuana Business Daily.

Intermountain Healthcare, delstatens största sjukvårdsföretag med 23 sjukhus och 170 kliniker har sagt åt sina läkare att stoppa sina rekommendationer för medicinsk marijuana innan riktlinjerna är klara.
Samma inställning har University of Utah. En talesperson har meddelat att riktlinjerna inte kommer att vara klara på många månader.

Precis som i andra delstater där man godkänt medicinsk marijuana har USA:s Veterandepartement, som sköter sjukvård och socialvård åt försvarsmakten, förbjudit sina läkare att förskriva marijuana eftersom den är illegal under federal lag.

Även i Cleveland, Ohio, är det problem för marijuanaföretagarna trots att medicinsk cannabis är tillåten för 21 olika sjukdomstillstånd. På storsjukhuset Cleveland Clinic kommer läkarna inte alls att rekommendera cannabis. Enligt chefsläkaren Paul Terpeluk beror det på att cannabis inte har gått igenom de noggranna tester och studier som krävs för ett läkemedel.

Ändå görs det mycket forskning på området. Terpeluk konstaterar att National Institutes of Health, som finansierar en stor del av den medicinska forskningen i USA, har enbart under 2017 understött 300 projekt med total 140 miljoner dollar för forskning på cannabinoider. Så här långt har cannabisforskningen lett till fyra godkända läkemedel i USA sedan 1985. Varav tre är syntetiskt THC i tablettform och det fjärde, Epidiolex, består av rent CBD framtaget renat ur plantan.

Doktor Terpeluks skriver i ett uttalande att målet för en sjukvårdsproducent är att hjälpa patienter, att behandla deras tillstånd, att förbättra deras livskvalité och minska deras lidande. Detta inom ramarna för vetenskapliga bevis, enligt Cleveland Clinic.

Problemet för sjukvården är ibland att patienterna, till följd av en massiv propaganda för medicinsk cannabis har stora förväntningar på marijuana som ”mirakelmedicin”. I Storbritannien tvingas många barnläkare värja sig mot kraven på cannabis-behandling från föräldrar till epilepsisjuka barn.

Det är framför allt publiciteten kring sexårige Alfie Dingley och tolvårige Billy Caldwell som ökat intresset. Båda pojkarna behandlas med en cannabisblandning bestående av hög halt CBD och låg halt THC.

Barnläkaren Joseph Symonds vid Glasgow Royal Hospital säger att föräldrar är beredda att pröva vad som helst för att hjälpa sina svårt sjuka barn. Och vad som helst är ofta cannabis som de läst om i tidningarna. Om läkaren nekar dem detta därför att man inte vet om det faktiskt kan skada barnet leder beskedet i vissa fall till sämre relationer mellan läkare och patient, rapporterar Daily Mail.

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag tre godkända cannabisbaserade läkemedel, som några hundra patienter får.
Sativex är framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för att öka aptit hos bl. a HIV-patienter. Och Epidyolex som godkändes 2019 av EU centralt och därmed även i Sverige. Den är främst avsedd som tilläggsbehandling för barn med sällsynta former av epilepsi, exempelvis Lennox-Gastauts eller Dravets syndrom.

Läkemedelsverket har även beviljat några licensansökningar för Bediol (baserat på torkade cannabis-växtdelar), 2018 beviljades 27 sådana ansökningar.

Intressant innehåll i cannabis i medicinskt syfte är särskilt ämnena THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktiv). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha.

I USA tillåter över hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Etiketter:

Annonser