Fentanylsäljare vill överklaga till HD

Den yngre av de två bröder som dömdes för grovt vållande till annans död i åtta fall efter att ha sålt fentanyl-analoger runt landet överklagar till Högsta domstolen, skriver TT.

Den 25-årige mannen dömdes i Svea hovrätt till fyra års fängelse och hans 35-årige storebror fick straffet skärpt från 5,5 år till sex års fängelse. Enligt domstolen hade bröderna sålt nässprejer med den livsfarliga drogen till personer som kunde förväntas missbruka den och varit medvetna om risken att användarna av substansen kunde dö.

Den yngre brodern vill frias helt eller få ett lägre straff, och nertonar i ansökan till HD sin roll i verksamheten och påstår sig inte varit medveten om drogens farlighet.

Den äldre brodern har valt att inte överklaga sin dom, uppger hans advokat till TT.

Bröderna drev en hemsida som sålde oklassade droger för flera miljoner kronor. Minst åtta unga människor runt landet avled av deras produkter. Äldre brodern uppger sig haft en mer aktiv roll och sa under förhandlingarna att lillebror mer varit hjälpreda som paketerar varor och kört dem till posten.

Domen är unik då den kan bli prejudicerande för att säljare av ännu oklassade droger kan dömas för vållande till skador och dödsfall och kan redan avskräckt både köpare och langare. Antalet dödsfall av opioiden fentanyl har efter ökat kraftigt flera år under senaste året minskat.

Annonser