Miljonlotteriet döms betala straffavgift

Domen har kommit mot IOGT-NTO:s lotteri för att tidigare misskött telefonförsäljning då kunder exempelvis lurades tro att de vunnit. Patent- och marknadsdomstolen dömer Miljonlotteriet att betala en halv miljon kronor i marknadsstörningsavgift.

Dessutom ska lotteriet betala Konsumentombudsmannens rättegångskostnader på drygt 210 000 kronor.

KO stämde i december 2017 Miljonlotteriet efter klagomål från kunder som känt sig lurade av aggressiva telefonsäljare. De hade bluffat om att det inte handlade om säljsamtal för skaffa nya lotteriköpare, utan gratulerat och påstått att kunder vunnit en vinst. Det hade även funnits säljmanus som tydde på systematik i upplägget.

Som en reaktion sa Miljonlotteriet upp telemarketingföretag och några enskilda säljare, ändrade rutiner, utbildade nya säljare i etik och har även infört spelombud och maxgräns för spel. Med mera.

Men Konsumentombudsmannen drog inte tillbaka stämningen eftersom händelserna som den baserade sig på redan skett. Dessutom tog domstolen ett intermistiskt beslut med hot om miljonböter böter om lotteriet fortsatte missköta sig.

Måndagens dom från Patent- och marknadsdomstolen (pdf-fil, 48 sidor) om marknadsstörningsavgift är på betydligt lägre nivå än maxavgiften på tio miljoner kronor som KO yrkade på.

Det tolkar IOGT-NTO:s förbundsjurist som att domstolen också anser att kravet var oproportionerligt.

– Vi tycker att domstolen har ett bra resonemang i domen där man förtydligar det som varit oklart innan. Det är helt klart fel som begåtts i de här de här samtalen och det ska vi ta ansvar för, säger Linda Fröström till nättidningen Accent.

Däremot fastställde domstolen vite på tre miljoner kronor om lotteriet fortsätter bryta mot någon av flera punkter. Bland annat skicka lotter utan att kunden beställt dem; om telefonsäljare fortsätter ge sken av att det finns garanterade vinster; eller att kunden är särskilt utvald; inte är tydlig om att det handlar om säljsamtal och att syftet är att sälja lotter.

Både IOGT-NTO och KO uppger för Accent att de ännu inte bestämt om de ska överklaga domen. Miljonlotteriets vd säger att lotteriet överväger att lämna telefonförsäljning som kanal och fokuserar på arbeta med nöjda kunder.

För nykterhetsrörelsen IOGT-NTO har Miljonlotteriet länge varit en viktig kassaintäkt för sin verksamhet. Men ifjol sjönk lotteriets omsättning med 23,7 procent till 225 miljoner kronor. Delvis till följd av negativ publicitet efter KO:s stämning. Det har lett till lägre avkastning från lotteriet och organisationen har tvingats dra ner i budget för i år.

• IOGT-NTO har på sin hemsida publicerat frågor och svar om domen, lotteriet och hur man ser på vad som hänt.

Annonser