Kunskap och handling – inte bara ord

Gångna helgen samlades poliser, tullanställda, åklagare, kriminaltekniker och andra i Norrköping för SNPF:s årliga utbildningskonferens om narkotika. En unik möjlighet att nätverka och bygga broar. Och för att lära och orka bära, ett år till, skriver Jessica Vikberg, RNS, som deltagit 29 gånger.

Vi som brukar besöka Svenska Narkotikapolisföreningens utbildningskonferenser deltar vanligtvis på vår fritid och har betalat konferensavgiften ur egen ficka. Det säger en del om engagemanget hos landets narkotikabekämpare.

Det är kanske därför stämningen på dessa träffar är så speciell. Samtidigt som man får lära sig av landets kunnigaste poliser, tullare, åklagare med flera, så får vi en unik möjlighet att nätverka och bygga broar.

När jag tänker efter var jag på min första SNPF-konferens för exakt 30 år sedan; i Södertälje 1989. Jag har bara missat två sedan dess och har alltså varit på 29 konferenser, denna inräknat.

Inrikesminister Mikael Damberg och SNPF:s ordförande Lennart Karlsson. Foto: SNPF

2019 var det Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköpings tur att husera konferensen, som samlade nära 500 deltagare. Inrikesminister Mikael Damberg (S) var med och invigningstalade, likaså rikspolischefen Anders Thornberg. De och andra engagerade medverkande satte ton på konferensen.

Föreläsningar av poliser från Klippan och Colorado, om framgångsrika Fentanylmålet, tullens Tramadolärende, Jonas Trolle om våldsbejakande extremism, Erik Leijonmarck från ECAD (aktuell med ny guide för föräldrar och andra om drogproblem), bara för att nämna några programpunkter under den späckade helgen.

När SNPF:s ordförande Lennart Karlsson välkomnade oss deltagare från när och fjärran tryckte han på att:
”Folk här gör, inte bara tycker och pratar. Vi utbildar och lär tillsammans. Det gagnar våra verksamheter. SNPF är en den bästa plattformen för utbildning och samverkan mellan tull, polis och andra brottsbekämpande myndigheter”.

Peder Langenskiöld prisar narkotikapolisen Annika Ljung.

Ett par av dem som gjort och inte bara pratat är polisen Annika Ljung, Stockholm, och tullaren Heidi Binnberg i Göteborg, som fick ta emot välförtjänta utmärkelser av Carnegieinstitutets Peder Langenskiöld och generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Inrikesminister Mikael Damberg inledde med att hylla Norrköpingspolisens breda och målinriktade arbete mot illegala droger. Han hade fått färsk information om läget via rikspolischef Anders Thornberg, som varit ute med lokal polis på fältet några timmar på fredagen.

Damberg berättade att han känner sig orolig och provocerad av narkotikasituationen i landet. Han uttryckte stark vilja att vända trenden genom arbete på flera nivåer.

– Ungdomars attityder om droger oroar mig. Undersökningar som visar att de dricker mindre alkohol är ju bra om det inte är tecken på något annat…

Han fortsatte:
– Och jag blir provocerad av festande vuxnas ignorans för att deras så kallade partyknarkande bidrar till att hålla blodomloppet för kriminella gäng igång. Jag vill betona klassperspektivet när narkotikan slår mest och värst i de fattigaste bostadsområdena.

Ramberg beskrev hur otryggheten brer ut sig i takt med ökad öppen droghandel och gängskjutningar. De som fastnar i beroende, deras anhöriga, det mänskliga lidandet, det berör honom.

Han betonade samverkan mellan polis, åklagare och kommun lokalt för att upptäcka unga i riskzonen och med stöd av föräldrar så finns det förutsättningar att försöka bryta brottslighet och missbruksbeteende.

Mikael Damberg. Foto: Jessica Vikberg

För att vända trenden behöver alla ta sitt ansvar och myndigheter behöver rätt verktyg. För det är det dagliga arbetet som betyder något. För situationen på gatan, den narkotikaberoende, de anhöriga som kämpar.

Ministern menar att rättsliga myndigheter behöver förstärkas för att kunna arbeta mot flera led. Regeringen har utlovat 10 000 nya poliser närmaste åren. Och bättre verktyg behövs, som förenkla att använda kameraövervakning, för att ”sätta dit och klara upp”. Och datalagring behöver förbättras igen efter Tele2-domen.

Det finns en bred parlamentarisk enighet i landet om att minska tillgång och efterfrågan av droger, att öka trygghet och minska mänskligt lidande. Vi är ju egentligen alla överens om det här, resonerade ministern.

– Sverige är bra på samverkan. Vi har några få år på oss att öka tryggheten och trycka tillbaka brottsligheten och drogproblemen. Vi har bestämt oss. Vi behöver arbeta på flera nivåer. Så vänder vi trenden.

Ord och inga visor. Nu antar vi utmaningen med inrikesministern.

Att verkscheferna Charlotte Svensson från Tullverket, Anders Thornberg polisen, riksåklagare Petra Lundh och säkerhetsdirektör för Kriminalvården Kenneth Holm, men även Olle Vikmång (S), kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping, deltog i konferensen visar att SNPF är en viktig plattform för att lära och orka bära, ett år till.

Foto: Drugnews

JESSICA VIKBERG
tullare och förbundsordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

 

Annonser