Hovrätt fastställer fällande dom i fentanylmål

[UPPDAT] Svea hovrätt fastställer i stort tingsrättens fällande dom för de två bröder skyldiga för åtta fall av grovt vållande till annans död när de via en hemsida sålt nässprej med fentanyl-varianter runt landet. Äldre broderns dom skärps dock till sex års fängelse. Målet kommer överklagas till HD./Ett liknande mål med elva dödsfall i Östergötland kan vara på väg till åtal.

I Södertörns tingsrätt förra våren dömdes bröderna i Stockholmsområdet till 5,5 år respektive fyra års fängelse för grovt vållande till annans död och olika narkotikabrott.

I fredags fastställde Svea hovrätt i stort tingsrättens dom. Hovrätten har varit enig i sin bedömning i målet.
– Bröderna har sålt livsfarliga nässprejer till personer som kunde förväntas missbruka dem. De har varit medvetna om risken för att användaren av preparatet dör. Bröderna har genom sin försäljning orsakat åtta dödsfall och de ska därför dömas för detta, säger hovrättsrådet Anne Mellqvist, en av domarna i målet, i en kommentar.

Antalet dödsfall av opioiddrogen fentanyl (många gånger starkare än heroin) ökade kraftigt flera år, men har senaste året minskat. Domen kan ha avskräckt både langare och köpare.

Domen är viktig för rättsväsendet och uppmärksamhet kring målet kan ha bidragit till att bromsa försäljning av fentanyler, som finns i många varianter och tar tid att klassa. Nu kan polis ingripa mot hemsidor och langare som sålt även oklassade droger genom att de inte tar ansvar för sina produkter och informerar köpare om deras farlighet.

I fentanylmålet så döms bröderna, 35 och 24 år gamla, för att minst åtta unga personer runt landet avlidit av deras drogprodukter. De dödas anhöriga hade begärt skadestånd på totalt drygt 1,1 miljoner kronor och hovrätten fastställer det.

Stora miljonbelopp på äldre broderns företagskonto har tagits i kvarstad och han beläggs med näringsförbud i flera år.

Målet har varit unikt och kan bli vägledande då någon för första gången dömts till fängelse för att ha sålt ett preparat som vid tillfället inte var olagligt och ändå blir ansvarig för att de som använt det sedan avlidit.

Men bröderna förnekar brott. Den yngre broderns försvarsadvokat har meddelat att man kommer försöka överklaga domen till Högsta domstolen, och pekar på risktagande hos de som köpt substansen haft betydelse, ”även de som dör också agerat oaktsamt”, enligt Ekot och TT.

Ett annat åtal i ett liknande mål kan vara på väg i Östergötland. Det handlar om elva män som avled hösten 2017 efter att intagit den smärtstillande substansen Fentanyl i nässprej de köpt av en 23-årig man från Motala.
23-åringen misstänks nu för grovt vållande till annans död och utredningen har fortsatt. ”Om inte försvaret begär att utredningen ska kompletteras ytterligare ser det ut att bli åtal innan sommaren”, säger åklagare Britt-Louise Viklund till Corren.

Annonser