Dödsolycka – hovrätt fastställer fängelsedom

Fängelse i 2,5 år. Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom för den 49-årige man som i hög hastighet och utan körkort körde ihjäl en 14-årig flicka vid en busshållplats utanför Orsa i höstas och sedan smet från platsen.

Mannen som haft missbruksproblem smet efter dödsolyckan 23 november ifjol och greps först två dagar senare i Falun. Han hade druckit öl före olyckan, men domstolen fann inte det påverkat hans körning. Däremot var han påverkad av narkotika.

Såväl Mora tingsrätt och hovrätten dömer honom för grovt vållande till annans död, smitning från trafikolycksplats och grov vårdslöshet i trafik.

Domen hade överklagats av både åklagare, som ville skärpa straffet, och försvaret som hävdade att olyckan inte gick att undvika. Men hovrätten fastställer nu alltså fängelsedomen, rapporterar SVT Dalarna.

Domstolen ansåg att han visat oaktsamhet och ett medvetet allvarligt risktagande som skäl varför brottet var grovt. Bilen var belagd med körförbud, hade dåliga bromsar och sommardäck.

Mannen saknade körkort sedan 2001, men är ändå registrerad för 22 personbilar, tre lastbilar och tre släpvagnar, visar utdrag Drugnews tagit del av.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser