Störst förtroende för Systembolaget – igen

För fjärde året i rad toppar Systembolaget listan över vilka företag, myndigheter och institutioner som svenskarna har mest förtroende för. Polisen har också ökat starkt till en andra plats i Förtroendebarometern.

Det är Medieakademin i Göteborg som sedan 1997 genomför Förtroendebarometern (pdf-fil, 41 sidor). I årets mätning har Sifo på uppdrag gjort 1200 webbintervjuer med personer äldre än 16 år.

Svenskarnas stöd för statliga alkoholmonopolet är alltså fortsatt högt, ett stort stöd som även visas i företagets egna mätningar.
Högst på listan över institutioner och företag som svenskarna hyser stort eller ganska stort förtroende finns alltså Systembolaget med 78 procent (+7 proc. sedan ifjol), följt av Polisen 71 procent, Universitet/högskolor 70, Ikea 69 och Säpo 68 procent. Därefter Skatteverket, Valsystemet i Sverige och Sveriges Radio, samtliga med 65 procents stöd.

Det verkar alltså som att svenskarna har ett växande förtroende för samhällsinstitutioner. Polisen har alltså ryckt upp till andra plats i år, en utveckling som pågått särskilt starkt efter attentatet på Drottninggatan i Stockholm för två år sedan.
Trots att polisen ofta får kritik i vardagen med problem klara upp vardagsbrott och gängskjutningar.

– Vi ser en vändning uppåt för nästan alla samhällsinstitutioner. Det här talet om systemkollaps, att vi skulle befinna oss i fritt fall när det gäller samhällsförtroende är helt enkelt bara dösnack, säger professorn i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson – styrelseledamot i Medieakademin – till Sveriges Radio.

Däremot har förtroendet för regeringen minskat fem procentenheter till 30 procent, även Liberalerna och Centerpartiet har fallit mycket sista året. Medan Kristdemokraterna klättrat uppåt (30 proc.).

I botten i förtroendeligan hamnar nätföretagen Flashback, Facebook (båda 7 proc.) och Twitter, med bara fem procent mycket eller ganska stor förtroende hos svenskarna.

Annonser