Fler unga drabbas av stroke i USA

HONOLULU Antalet unga vuxna som får stroke ökar i USA. Ny forskning tyder på att ökat användande av droger kan inverka.

I tidigare studier har man upptäckt högre dödstal för hjärt- och kärlsjukdomar bland yngre som använt kokain och marijuana.

I en ny studie har man undersökt trender i åldersgruppen 18-54 år som fått stroke. Man utgick från drogtester under 20 års tid och självrapportering om bruk av droger hos mer än 2 200 personer i Cincinnati, Ohio och i norra Kentucky. Alkohol och tobaksanvändning bland dem som drabbats av stroke låg på samma nivå under perioden, men narkotikabruket steg dramatiskt från 4,4 procent i början på 1990-talet till 30,3 procent 2015.

– Det är bekymmersamt. Vi måste göra mer för att minska det här ökade problemet, och särskilt unga människor måste bli medvetna om att narkotiska substanser är associerade med en ökad hälsorisk, särskilt risken för stroke, säger huvudförfattaren till studien Felipe De Los Rios La Rosa i en kommentar i nyhetsbrevet Health Day.

Han är neurolog och medicinsk ledare vid strokeprogrammet på Baptist Health South Florida i Miami. Studien publicerades nyligen på American Stroke Associations internationella konferens på Honolulu om stroke.

Han tror att statistiken kan bero på flera faktorer; den omfattande opioidepidemin, fler drogtester på sjukhusen och minskat stigma kring marijuana som gör att fler rapporterar eget bruk.

Professor Deepak L. Bhatt, hjärtläkare vid Harvards läkarutbildning, som själv inte varit inblandad i studien, säger att många blir chockade över att höra om marijuana i samband med hjärtinfarkter och stroke.
– Bruket av marijuana kommer säkert att öka genom att den blir mer och mer tillåten, men folk måste inse att det så småningom kommer att leda till konsekvenser för hälsan, säger professor Bhatt.

Han hoppas på mer forskning även om hur det ökade bruket av opioider påverkar risken för stroke bland unga. De Los Rios La Rosa vill göra samma sak med alla nya syntetiska droger, som också kan vara en riskfaktor.
– För en 18-åring kan det tyckas obegripligt att drogmissbruk kan leda till hjärtinfarkter eller stroke. Vi måste få ut upplysningen att det kan hända, säger Bhatt.

Annonser