Fängelse för kvinna som tog baby

En 39-årig kvinna som åtalats för att drogpåverkad fört bort en sex månaders baby i barnvagn i Göteborg döms till två års fängelse för olaga frihetsberövande och ringa narkotikabrott.

Det var 22 januari som den lilla flickan försvann när modern lämnade barnvagnen en kort och hämtade ett äldre syskon inne på en förskola i Hisings Kärra. En omfattande sökningsoperation inleddes i Göteborg.

Först uppåt två timmar senare hittades vagnen med flickan oskadd av en privatperson på en parkeringsplats flera kilometer bort utanför Coop i Bäckebol. En kvinna som var nära platsen greps av polis och åtalades senare.

Det blev en förhandlingsdag i Göteborgs tingsrätt i tisdags som var full av känslor.
Modern beskrev gråtande sin chock när hon kom ut från förskolan och inte hittade vagnen och slog larm.

Den åtalade 39-åriga kvinnan hade en tid brottats med missbruksproblem och var påverkad av alkohol och narkotika vid brottet. Hon sa att hon behövt barnvagnen för att hämta grejer från olika ställen. Men inte sett att det fanns ett barn i vagnen och var ångerfull.

– Jag sitter här med en fruktansvärd skam. Jag skäms så oerhört. Att be om förlåtelse är att begära för mycket, sa hon, rapporterar Aftonbladet och andra medier på plats i tingsrätten.

Tingsrätten meddelade ovanligt snabbt dom redan samma dag och gick på åklagarens linje. Två års fängelse för olaga frihetsberövande och rätten anser att hon haft ett likgiltighets uppsåt. Hon döms även för två fall av ringa narkotikabrott och ska betala 12 000 kronor till barnet.
39-åringen grät när domen meddelades.

Kvinnans försvarsadvokat Hans Billenskans uppger för GT att de nu ska analysera domskälen, men att han ”utgår från att domen kommer överklagas”. Han menar att kvinnan borde friats då hon saknat uppsåt eller alternativt fått skyddstillsyn.

Annonser