Colorado – svarta marknaden ökat

COLORADO SPRINGS Amerikanska delstaten Colorado var tidigt med att legalisera cannabis för även nöjesbruk. En orsak var att försöka få bort den illegala marknaden, men det blev precis tvärtom, rapporterar Sveriges Radio.

Colorado var tidig med att tillåta cannabis för medicinsk användning, och 2014 så folkomröstade en majoritet för att legalisera drogen även för rekreationellt bruk för personer som fyllt 21 år.

En tanke var att beskatta cannabishandeln och få inte pengar till delstatskassan. En annan var att slå undan benen för den svarta marknaden genom att reglera drogen.

Men i de vida glest befolkade områdena är det svårt för myndigheterna att kontrollera om odlingen är vit eller svart. Och även internationella brottsligor har lockats dit, främst kubanska syndikat, men även kinesiska och vietnamesiska ligor förekommer, enligt polisen.
– Möjligheten att tjäna stora summorna kontanter lockar den organiserade brottsligheten, säger Jeff Schulz vid polisen i el Paso County, till SR.

Han jämför dagens illegala odlingar som drar in mycket pengar för kriminella med de metamfetamin-laboratorier för två decennier sedan. Och han är helt övertygad om att den nya brottsligheten är en effekt av legaliseringen av cannabis.

En hel del av illegal cannabis som odlas i Colorado säljs billigare än i de licenserade vita cannabisbutikerna. Men mycket exporteras även vidare till delstater som inte legaliserat drogen, främst granndelstater och östra USA.

Cannabis har blivit mycket mer tillgänglig i samhället, även för unga som den inte var avsedd för. Vilket fått även några som röstade för legalisering att tänka om.
– Marijuanan har blivit så tillgänglig här. Jag har sett så små som elvaåringar gå runt med det, säger bilhandlaren Ricky Salido, granne till flera svarta cannabisbutiker i Colorado Springs, till Sveriges Radios utsända.

Andra negativa effekter som upptäckts efter legalisering och kommersialisering av cannabis är exempelvis att trafikolyckor kopplade till drogen har ökat. Och barn förgiftas av cannabis i form av godis och kakor, russtyrkan THC har höjts i cannabis, vilket gör att skador och psykisk ohälsa riskerar öka bland användare på sikt. Fler vuxna prövar cannabis, däremot finns uppgifter från Colorados hälsodepartement att antalet yngre tonåringar som använt drogen senaste månaden har minskat något.

Delstaten Washington gick samma väg och tillät cannabis 2014 för nöjesbruk och senare har åtta andra delstater följt efter i olika omfattning. Och över hälften av USA:s delstater har godkänt ”medicinsk marijuana”. Men cannabis är ännu förbjuden på federal nivå.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser