Fängelse för läkare – sålde narkotika via sms

[UPPDAT] En plastikkirurg som förskrivit stora mängder beroendeframkallande tabletter till drogberoende för egen vinning har dömts för grovt narkotikabrott till fängelse i tre år och åtta månader.

Stockholms tingsrätt meddelar i onsdagens dom att den legitimerade läkaren, en 38-årig man med italienskt medborgarskap, arbetat i Sverige bland annat med plastikkirurgi, har missbrukat sin ställning och utnyttjat personers narkotikaberoende för egen vinning.

– Läkaren har i de flesta fall kontaktats via iMessage och hans kunder har där kunnat göra beställningar mot omgående betalning med Swish. Läkaren meddelade också beställarna att han fanns till hands om deras vänner ville handla. Det är uppenbart att det här inte har varit fråga om något vanligt läkare/patientförhållande, säger rättens ordförande, rådman Bertil Sundin i en kommentar.

ARKIVBILD /Foto: Tullverket

Han har från 2017 till hösten 2018 skrivit ut tusentals tabletter som inte varit medicinskt motiverat, till cirka ett dussin personer, anser domstolen. Det handlar om läkemedel innehållande exempelvis bensodiazepiner och oxikodon. Totalt har han enligt rätten olovligen överlåtit 4640 tabletter bensodiazepiner, 8 130 oxikodon och 28 tabletter buprenorfin, dessutom innehaft 45 tabletter alprazolam.

Mannen har suttit häktad sedan november ifjol.

Själv nekar han till brott och anser att han som akutläkare och inte kunnat neka personerna hjälp, när de hänvisat till att de velat ha starka läkemedel mot smärta och sömnproblem. Ibland har han skött rådgivning och förskrivning via sms från Italien.

Läkaren döms nu i tingsrätten till fängelse i tre år och åtta månader, i strafflängden har hänsyn tagits till att läkaren sannolikt kommer att bli av med sin läkarlegitimation.

Han ska även betala över 600 000 kronor till staten för den vinst han gjort på den olagliga förskrivningen av narkotika. Mannen är utländsk medborgare och kommer – bl a på grund av flyktfara – hållas kvar i häkte tills domen vunnit laga kraft.

Av de 281 tillsynsärenden hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som ledde till kritik eller anmälan år 2017 handlade mer än tre fjärdedelar om läkare, som skrivit ut narkotikaklassade läkemedel på felaktigt sätt, visar en analys av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. De vanligaste aktiva substanserna var Zolpidem, Kodein, Zopiklon, Tramadol och Oxikodon.

Annonser