Norra Sydney förbjuder utomhus-rökning

SYDNEY Norra delen av Sydney blir först i Australien, kanske i världen, med att totalförbjuda rökning utomhus, rapporterar Sveriges Radio.

Australien har länge bekämpat tobaksrökning – med exempelvis skyhöga tobaksskatter, varningsbilder på i övrigt neutrala paket utan loggor, till tobaksbolagens stora förtret.

Nu går North Sydneys ännu längre och planerar totalförbud för rökning utomhus i centrala stadskärnan, ett område stort som ungefär Gamla stan i Stockholm. Stadsfullmäktige väntas anta förslaget i slutet av mars och det backas upp av all partier.

Borgmästare Jilly Gibson

– Vi ber folk som kommer till norra delarna av Sydney att inte röka när de går på våra gator och torg, säger North Sydneys borgmästare Jilly Gibson till SR.

Hon argumenterar om att barn ska slippa passiv rök på väg till skolan, folk kunna äta sin lunchlåda utomhus i fred och slippa en mängd fimpar som samlas i portar och gatubrunnar överallt. Att varannan rökare avlider i förtid är starkt hälsoargument. Och försöka rädda ekonomin för låginkomsttagare när ett paket cigaretter kostar ett par hundra kronor i Australien numer.

Förbudsskyltar ska sättas upp, men regelbrott kommer inte leda till böter i början, utan bara till tillsägelse. Men borgmästaren är beredd att ta till tuffare tag om så behövs.

En remissrunda visar att förbjudet har stort stöd även hos befolkningen. Även Tasmaniens huvudstad Hobart har liknande planer för att minska rökningen.
Men några tycker att deras frihet begränsas för mycket av förslaget om rökförbud. Och en professor Simon Chapman menar att det inte finns forskarstöd om att det är farligt att utsättas för lite rök utomhus. Han tycker det är bättre få fler att genom hälsosamma val välja fimpa, rapporterar SR.

Annonser