Tullverket öppnat ny tipslinje

Numret 90 114, det är nya telefonnumret till tullen dit allmänheten uppmanas ringa dygnet runt med information om misstänkt smuggling, exempelvis av narkotika och vapen. Det går bra att vara anonym.

Tidigare har tullen haft flera olika sätt att kontakta myndigheten om smuggeltips, exempelvis ”Narkotikatipset 90000” och senare via 112. Men att ringa nödnummer har många dragit sig för och det har varit lite oklart hur snabbast fram.

– Nu finns numret 90 114 som går komma fram på med tips om exempelvis smuggling av narkotika eller vapen dygnet runt. Det ökar givetvis våra möjligheter att kunna stoppa smuggling och beställningar av droger i brev i postflödet om vi får förhandsinformation, säger Morgan Axelsson, sakkunnig på Tullverkets huvudkontor, till Drugnews.

Tullverkets nya tipsnummer har uppmärksammats och sprids även på sociala medier. I en kampanjfilm från tullen (se nedan) berättas om att försöka vara så detaljerad som möjligt med exempelvis flight-nummer, platser och tider. Men också:
• ”Att lämna tips kan vara en väg ut från en kriminell miljö. En del vill rena sitt samvete”.
• ”Andra drivs av att göra nytta för samhället. I slutändan kan ditt tips faktiskt rädda liv.”

När nya tipsnumret varit igång några dagar, så passar Drugnews på att testa.
– Jodå, vi har redan fått flera samtal. Några vill vara anonyma, medan det inte spelar någon roll för andra. Men många samtal har nog varit mer nonsenssamtal så här i början och några om ”Kina-paket” på avvägar, svarar en av mottagarna.

Det är inte samtal om narkotika och vapen, som inringarna hittills mest gett tips om av de seriösa, utan mer om vad som gäller för importerat alkohol. Exempelvis ”grannar som tipsar om alkohol från Tyskland” och ”om cigaretter från konkurrerande smugglare”.

Tullen brottas sedan länge med bristande resurser och bemanning vid gränskontroller. Tullfacket och Moderaterna har beräknat att det behövs minst 500 tullare till för att klara dagens uppdrag.

Men nya tipstelefonen är inte ett alternativ till mer gränspersonal, utan mer en kontaktväg till.
– Numret är mer ett komplement, ett verktyg till för att få tips om misstänkt smuggling. Vi kan ju inte vara överallt, men vi hoppas verkligen få extra resurser för att kunna anställa fler, säger Morgan Axelsson till Drugnews.

Annonser