Fler dödliga fentanyler förbjuds

Två nya livsfarliga nätdroger som säljs via nätet ska nu narkotikaklassas av regeringen. Båda är fentanyl-varianter och har orsakat dödsfall i Sverige. Fler drogsubstanser är i pipeline för att klassas.

– Utvecklingen av nya farliga nätdroger går fort. Därför är det viktigt att vi som lagstiftare agerar snabbt och narkotikaklassar nya farliga substanser, det möjliggör för polisen att agera mot försäljningen, säger socialminister Lena Hallengren (S) i en kommentar.

De två substanser som nu narkotikaklassas är 4-fluorobutyrfentanyl (4F-BF) och 4-metoxibutyrfentanyl (4-MeO-BF). De säljs och diskuteras på olika drogforum på nätet och har båda beslagtagits i Sverige. Giftinformationscentralen har fått in rapporter om förgiftningsfall och Rättsmedicinalverket rapporterar om dödsfall av de båda drogerna.

Molekyl av 4F-BF

Båda är ”designerdroger” som tillverkas utanför läkemedelssektorn – genom ändra någon molekyl– för att kringgå narkotikalagstiftningen.

Stor del av ökningen av drogrelaterade dödsfall senare år kan kopplas till fentanyl-varianter, opiater som i vissa fall är mångdubbelt starkare än heroin och ett korn för mycket kan leda till överdos, andningsförlamning och död.

Två bröder som sålde drogsubstanser via en hemsida och även fentanyl-variant dömdes ifjol till fängelse för grovt vållande till annans död, åtta dödsfall kunde knytas till brödernas försäljning. Detta i kombination med snabbare klassning av nya drogsubstanser och att polisen gjorde insatser mot nätförsäljare har lett till att försäljning och dödsfall av fentanyl-analoger har minskat kraftigt.

Ifjol reglerades i landet över 50 nya drogsubstanser genom klassning, två läkemedel (Lyrica och Bentazepam) och 30 nätdroger klassades som narkotika och över tjugo substanser som hälsofarlig vara.

I veckan föreslår Folkhälsomyndigheten att regeringen ska klassa ytterligare åtta ämnen som narkotika. ”Användning av substanserna innebär hälsorisker och kan medföra livsfara”, skriver myndigheten som utreder och bevakar nya drogsubstanser och lämnar förslag till regeringen som fattar slutliga besluten om reglering.

• Mer information hos Folkhälsomyndigheten om klassificering av missbrukssubstanser.

Annonser