Valpar användes för smuggla heroin

BROOKLYN/MEDELLIN En tidigare veterinärstudent i Colombia har dömts till sex års fängelse av en amerikansk federal domstol i New York för smuggling av flytande heroin i hundvalpar.

Den idag 39-årige mannen ska mellan september 2004 och årsskiftet till 2005 ha opererat in heroinpåsarna på minst nio valpar. Valparna hade han fött upp för att kunna utnyttja vid smuggling till USA, på uppdrag av en drogkartell, enligt åklagaren.

Colombiansk polis slog till mot gården i Medellin nyårsdagen 2005 där hundarna var fötts upp och hittade 17 påsar med flytande heroin. Tio av dessa lyckades man avlägsna ur valparna, men tre av valparna avled senare.

Mannen lyckades dock fly vid razzian, och greps först 2015 i Spanien som sedan utlämnade honom till USA. Han erkände i förhör att han begått brott.

En federal domstol i Brooklyn har nu dömt honom till sex års fängelse. Efter avtjänat fängelsestraff kommer han lämnas tillbaka till Colombia, rapporterar CNN.

Flera av hundarna har fått nya hem, bland annat en rottweiler som colombianska polisen använt senare till att spåra narkotika, skriver TT och New York Times.

Annonser