Indien: minst 100 döda av svartsprit

NEW DELHI Minst ett hundra personer har avlidit i Indien efter att druckit illegal alkohol. 215 personer har hittills gripits i härvan som särskilt drabbat delstaterna Uttar Pradesh och Uttarakhand.

Det är i de två nordliga delstaterna som den livsfarliga träspriten sprids och fram till i lördags hade 92 personer dödsoffer konstaterats, men siffran har nu stigit till över 100, rapporterar nyhetsbyrån ANI på söndagen.

Polis har gjort razzior mot illegala spritbutiker och gripit personer som misstänks ha tillverkat den illegala spriten. Enligt Hindustan Times har över 92 000 liter illegal alkohol beslagtagits i Uttar Pradesh och uppåt 300 brottsutredningar startats.

– Vi ska inte skona de skyldiga. Vi fokuserar på hjärnorna bakom, säger Yogi Adityanath, chefsminister för Uttar Pradesh.

 

INDIEN. Dödlig sprithärva i två nordliga delstater.

Uttar Pradesh – med cirka 200 miljoner invånare – har nu bildat en särskild säkerhetsgrupp som ska leda utredningen av källa och ansvariga bakom den giftiga spriten. En 15-dagars kampanj mot svartsprit och langare har startats av delstatsregeringen, rapporterar India Today.

Illegal sprit är återkommande problem på indiska landsbygden, där fattiga inte har råd med laglig alkohol. Hembränning eller mer organiserad handel med felaktigt framställd sprit (metanol-blandningar) leder ofta till tragedier med flera dödsfall.

Stor del av Indiens befolkning (ca 1,25 miljarder invånare) dricker inte alkohol, men ökad konsumtion bland unga män har uppmärksammats. Några provinser har infört strikta regler eller totalförbud mot sprit, såsom Gujarat, Bihar, Nagaland, Manipur och territorier i Lakshadweep, enligt Wikipedia. Turistorten Goa har också begränsat antalet platser där alkohol får konsumeras.

• Videofilm från i Ballia, Uttar Pradesh, ifjol när bybor samlas till kampanjmöte på torg och i tempel för bojkott av illegal sprithandel. Via India Today.

Annonser