Hawaii-förslag höja tobaksgräns till 100 år

HONOLULU Politikern Richard Creagan (demokrat) vill att Hawaii blir första amerikanska delstat att helt fasa ut cigarettförsäljning. Detta genom att stegvis chockhöja inköpsåldern till 100 år!

Hawaii har redan striktare tobakslagar än de flesta delstater i USA. Inköpsåldern har höjts till 21 år (jämfört med 18 eller 19 år i de flesta delstater). Och punktskatter höjs i år på tobak.

– Det kan bromsa, men inte stoppa problemet, säger Creagan till Hawaii Tribune-Herald.
Han har nu tillsammans med två andra parlamentariker, lagt lagförslaget HB 1509 om att stegvis skyndsamt höja minimiåldern för inköp – till 30 år nästa år, 40 år året därpå och vidare till hela ett hundra år 2024 för att få köpa cigaretter.

Richard Creagan

– Delstaten är skyldig att skydda folkhälsan, säger han till tidningen. Vi tillåter inte fri tillgång till opioider eller receptbelagda mediciner. Det här (rökning) är farligare än några receptbelagda mediciner, och det är mer vanebildande.

Lagförslaget ska upp delstatsenatens hälsoutskott i veckan. Richard Creagan menar att lagstiftare har plikt att fatta beslut som kan rädda människoliv och personer i gravt beroende, som enligt hans åsikt är ”förslavade av en löjligt dålig industri som designat en cigarett som är vanebildande och vet att den är mycket dödlig”.

Creagan är läkare och har själv rökt i sin ungdom och sommarjobbat på tobaksplantage, tillstår han. Förslaget att chockhöja inköpsåldern för tobak omfattar dock inte e-cigaretter, cigarrer eller snus (tuggtobak). Inte heller marijuana som han inte anser är lika farlig för en persons hälsa som cigaretter.

Hawaiis sigill

Han är även aktuell med stötta förslaget att i år höja delstatens minimilön till 15 dollar per timme, som särskilt skulle underlätta för anställda som inte får sjukförsäkring av arbetsgivare.
Ögruppen Hawaii har cirka 1,4 miljoner invånare och blev 1959 den nyaste av USA:s 50 delstater.

• Flera länder har satt upp politiska mål att försöka bli helt rökfria. I Sverige finns politiskt stöd för Rökfritt Sverige 2025, (egentligen att färre än fem procent av befolkningen skulle röka regelbundet. Idag är det cirka elva procent av svenskarna 16-84 år som röker dagligen, lägst i Europa, men snusanvändning drar upp andel tobakskonsumtenter).

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser