Razzia mot illegal tobakshandel

Ekobrottsmyndigheten har gångna veckan gjort ett stort tillslag  i Uppsala, Stockholm och Söderköping mot illegal tobakshandel. Tre personer har gripits och häktats.

Ett 30-tal poliser och annan ekobrott-personal deltog i razziorna – husrannsakningar gjordes på sju platser och analys av beslag, telefon och datorer pågår, enligt Ekobrottsmyndigheten.

De gripna har nu häktats vid Uppsala tingsrätt och misstänks för grova skatte- och bokföringsbrott genom handel med stora mängder oskattad löstobak mellan 2015 och 2018.

– Vi misstänker att verksamheten har omsatt omkring 65 miljoner kronor i uteblivna skatteintäkter, säger Lotta Boo, förundersökningsledare och vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala.

Tillslaget har föregåtts av några månaders kartläggning med flera andra myndigheter, såsom polisen och Skatteverket. Verksamheten tros ha fungerat som grossisthandel med personal som packat om tobaken och sedan sålt vidgar till detaljist och vidare till slutkund.

Samtliga häktade nekar till brott.

Ekobrottsmyndigheten beräknar att punktskattebrott med alkohol, energivaror och tobak omsätter miljardbelopp årligen i uteblivna skatter. En illegal handel som myndigheten försöker störa ut.
– Den som köper ett paket cigg eller en stock snus för ungefär halva priset bör tänka sig för. Risken med den prisbilden är att tobaksskatten inte har betalats och köparen göder därmed grov ekonomisk brottslighet, säger Lotta Boo.

Annonser