Narkotikadömd åter till Sverige

BANGKOK Efter 3 117 tuffa dygn i häkte och fängelser i Thailand, så landade narkotikabrottdömde Kim Eriksson, 37 år, i fredags i Sverige. Här ska han sitta av återstoden av straffet och får tidigast mucka i augusti 2024.

37-åringen som är från Sundsvalltrakten greps vid en razzia i hans bostad i Rayong utanför huvudstaden Bangkok i juli 2010. I garaget hittade polisen ett metamfetamin-laboratorium och 53 gram av den start beroendeframkallande drogen.

I september 2011 dömdes han till döden för narkotikabrott, men domen omvandlades till livstids fängelse, vilket är praxis för utlänningar, som Drugnews rapporterat tidigare. Sedan specificerades domen till 36 år och åtta månader. Han har sedan suttit på ökända fängelse som Bank Kwang, Klong Prem och Bambat Phiset, där förhållandena är svåra för fångarna.
Han har berättat för medier som besökt honom om tiden i ”skräckfängelse”, bl a för Sundsvalls Tidning.

Sedan 2003 finns bilateralt avtal om att fångar kan överflyttas mellan Thailand och Sverige. Och i somras kom de båda länderna överens om att svensken skulle överlämnas för att sitta av resten av straffet i Sverige.

Kriminalvården har nu i ett ”strafftidsbeslut” kommit fram till att han tidigast, med sedvanlig straffrabatt, kan bli fri tidigast 6 augusti 2024. Då har hänsyn tagits till att han inte avtjänat straffet för tidigare vapenbrott och dopingsmuggling i Sverige, men avdrag för häktestid gjorts.

”Jag är glad och hoppfull”, var hans första ord när han landade förra fredagen. Och hans mor hoppas att ”det blir ett slut på den här mardrömmen nu”, rapporterar Aftonbladet.

Nu befinner han sig tillfälligt på ett häkte i Sollentuna, enligt Expressen.

• Flera svenskar sitter gripna och dömda för narkotikabrott utomlands – så också i Thailand där några tar risker och får problem och livet i turistparadiset kan förvandlas till ett helvete. Läs Drugnews reportage och intervju med en narkotikabrottmisstänkt svensk som satt fånge i turistorten Pattaya.

Annonser