Fängelse för dödlig vansinnes-körning

Den 49-årig man som utan körkort i hög hastighet körde ihjäl en 14-årig flicka i Orsa i november ifjol och sedan smet från platsen har dömts till två år och sex månaders fängelse.


Mora tingsrätt dömer honom för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, smitning från trafikolycksplats och olovlig körning. Rätten menar att mannen visat oaktsamhet med ett medvetet risktagande av allvarligt slag och därför ska dömas till grovt vållande till annans död.

Mannen döms till fängelse och att också betala skadestånd på 60 000 kronor till var och en av flickans familjemedlemmar.

Han har inte körkort och framförde en bil med körförbud på grund av dåliga bromsar. Han körde före olyckan i hög hastighet, minst 100 kilometer i timmen på en 60-väg, och genade vid flera tillfällen i kurvor. Han såg flickan vid en upplyst busshållplats bara någon sekund före olyckan som inträffade i andra vägfältet.

Flickan flög över 50 meter vid kollisionen, men mannen stannade inte för att se hur det var med henne, utan körde vidare och greps först ett par dagar senare i Falun. Han har själv uppgett att han druckit ett par starköl före bilfärden, men eftersom han smet iväg så kunde inte promillegräns fastställas.

Mannen har en omfattande historik av domar för olika trafikbrott, såsom rattfylleri, olovlig körning och smitning från olycksplats. Han hade i höstats dömts till skyddstillsyn efter en blodig misshandel för att ”ordna upp sitt liv”.

Åklagare Ludmila Pronko säger till Radio Dalarna att domen är tydlig och välmotiverad och att hon delar resonemanget i skuldfrågan. Men hon hade yrkat på att mannen skulle dömas till tre års fängelse efter tagit del av ny praxis från högsta domstolen.
Hon har ännu inte beslutat om domen ska överklagas.

Straffspannet för grovt vållande till annans död är fängelse i lägst ett år och högst sex år.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser