Misstänkt kidnappare anhölls i Göteborg

En sex månaders flicka i barnvagn fördes i tisdags eftermiddag bort utanför en förskola i Göteborg, men hittades senare välbehållen. En 39-årig kvinna med missbruksproblem har anhållits misstänkt för människorov.


Den lilla flickan låg och sov i barnvagnen utanför en förskola i Hisings Kärra när modern för en kort stund gick inne för att hämta en storasyster. När hon kom ut var babyn borta och slog förtvivlat larm.

Ett stort polispådrag drog igång, efter beslut om särskild händelse sattes även in helikopter och hundpatruller. Väktare och taxibilar deltog i sökandet. Efter två timmar återfanns flickan på en parkeringsplats utanför Coop Forum i Bäckebol, cirka se kilometer bort. Någon hade sett barnvagnen vid några bilar.

En 39-årig kvinna som iakttagits vid platsen greps senare av polisen. Hon är född 1979 och känd av polisen för mindre brott, snatteri och stöld, men även för våld mot tjänsteman. Hon kunde inte höras direkt i tisdags om motiv eftersom hon var kraftigt påverkad, enligt polisens presstalesman Christer Fuxborg i region Väst.

Enligt GT hade den misstänkta kvinnan utvecklat missbruksproblem och var 2017 tvångsomhändertagen enligt LVM.

På onsdagen anhöll jouråklagare kvinnan skäligen misstänkt för bortförandet av barnet.
Den misstänkta kvinnan har nu fått en offentlig försvarare och förhör kommer att genomföras under onsdag eftermiddag. I övrigt arbetar vi vidare med sedvanliga utredningsåtgärder som bland annat att säkra spår, förhöra vittnen och liknande, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Göteborgs åklagarkammare i en kommentar.

Kvinnans advokat Hans Billeskans uppger för Göteborgsposten att hon ”vidgår att hon hanterat barnvagnen men förnekar den påstådda brottsmisstanken”.

Händelsen har rört upp mycket känslor hos allmänhet. Barnet och mamman fördes efteråt till Östra sjukhuset för kontroll, barnet uppges må väl.

Annonser