EU: guldpass hotar säkerheten

BRYSSEL Flera EU-länders upplägg att sälja medborgarskap (”guldpass”) eller bosättning (”gyllene visum”) till välbärgade personer i utbyte mot investeringar kan öppna Europa för korruption och organiserad brottslighet, varnar EU-kommissionen som vill se över systemet.

– Vi pratar om att öppna en gyllene port till Europa för vissa privilegierade personer som har pengar att betala för medborgarskap, sade EU:s justitiekommissionär Věra Jourová på en presskonferens tillsammans med inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulus.

Idag kan exempelvis rika ryssar, kineser, turkar, saudier och amerikaner på så sätt enkelt köpa sig förbi den trånga EU-porten

I en ny rapport framgår att Malta, Bulgarien och Cypern satt i system att sälja medborgarskap, s.k. ”guldpass”, för miljontals kronor. Och att 17 andra EU-länder – bland andra Portugal, Spanien, Storbritannien och Grekland – utfärdar tillfälliga uppehållstillstånd till rika investerare i fastigheter, företag och statsobligationer. Portugals parlament beslutade nyligen om utvidgning av sitt visumprogram, och välkomnar rika investerare välkomna i exempelvis något miljöprojekt, rapporterar Ekot.

EU-kommissionen ser risker med uppläggen och att det kan missbrukas av brottslingar för säkerhet, penningtvätt, skatteflykt och korruption. Danske banks filial i Estland är ett exempel som använts för att tvätta miljardbelopp av personer från tidigare Sovjet.
Reportern Daphne Caruana Galizia mördades för två år sedan när hon granskade Maltas upplägg, rapporterar The Guardian.

Även om medborgarskap och visum sköts av medlemsländerna, så uppmanar EU-kommissionen till skärpta gemensamma kontroller och öppet redovisa varann ansökningsregler och vilka investerare som beviljats eller avvisats guldpass och visum.

Kommissionen ska inrätta en expertgrupp och öka översynen av reglerna. Om de inte sköts hotar man ingripa rättsligt.
– Att uppehålla sig lagligen i EU och i Schengenområdet medför rättigheter och privilegier som inte ska missbrukas, sa inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos.
– Vi får inte äventyra vårt et arbete på senare år för att öka säkerheten, stärka våra gränser och åtgärda informationsbrister bör inte äventyras. Vi kommer att övervaka att unionsrätten följs.

Organisationen Transparency International, som arbetar mot korruption, tycker det är bra första steg, men inte räcker för att få bort uppläggen, som gör unionens gräns alltför lättpasserad för kriminella.

Annonser