USA: humanare fängelsereform antagen

WASHINGTON DC USA:s kongress har i veckan klubbat ett lagförslag för att minska straffnivåerna för bland annat narkotikabrott och införa humanare kriminalvård. Avsikten är att minska det höga antalet fångar och spara pengar.

Den nya lagen som godkändes först i senaten och i torsdags i representanthuset har tagits fram i samarbete av båda stora partierna som reagerat mot landets stränga minimistraff.

Den som för tredje gången dömts för narkotikabrott har automatiskt fått livstid. Och straffen har varit diskriminerande för drogförsäljare, särskilt av crack, som drabbat färgade och latinos hårdare, medan vita försäljare av kokain fått lägre straff, rapporterar Reuters och Ekot.

Sedan straff skärptes och blev enhetliga i USA på 1980-talet, så har antalet fångar sjudubblats till över 2,2 miljoner personer, vilket är rekordhögt i världen. Många av dem sitter för narkotikabrott och flera utan att begått våldsbrott.

Förutom att sänka kostnaderna med färre fängelsestraff, så är tanken att också själva kriminalvården ska förbättras för de som sitter inne, möjlighet att avtjäna straff närmare bostadsorten och bättre återanpassning efteråt.

– Dessa reformer främjar allmän säkerhet, de stöder faktiskt brottsbekämpningen genom att de dömda ska få hjälp med utbildning, arbetsträning och behandling mot drogberoende, sade Jason Pye, vice ordförande i konservativa organisationen FreedomsWork, i en debatt efter att lagen antagits i kongressen.

Men fängelsereformen gäller bara federala institutioner, där ett par hundra tusen fångar sitter, medan de flesta fängelsedömda finns i delstatsfängelser. Förespråkarna hoppas nu att reformen även ska leda till förbättringar även på delstatsnivå.

Det stränga straffsystemet i USA har länge ansetts inhumant, oproportionerligt och ineffektivt mot drogproblemen och inte hejdat den stora opioidkris (missbruk av läkemedel, heroin och fentanyl) som landets idag brottas med och tar rekordmånga liv.

Donald Trump. Foto: Gage Skidmore /Flickr-CC By 2.0

President Donald Trump måste först godkänna nya kriminalvårdslagen innan den kan träda i kraft. Men även om han ofta uppmanar till hårda tag mot brottslighet, så har han redan välsignat reformen. På twitter beskriver han kongressens beslut som ”a great bipartisan achivement for everybody”. Även Trumps svärson Jared Kushner som har en far som suttit inne för ekobrott har lobbat för reformen.

Även förre presidenten Barack Obama och hans justitieminister Holder kritiserade ofta landets diskriminerande kriminalvårdssystem och ville se kortare straff för mindre allvarliga brott. Under sin tid förkortade Obama straffen för över 1700 fångar, många av dem narkotikadömda, och benådade fler livstidsdömda än någon annan president.

• Ett alternativt straffsystem med drogdomstolar, som kan döma kriminella missbrukare som inte begått våldsbrott till behandling istället för straff, har samtidigt blivit vanligare i USA. Läs mer i Drugnews.

Annonser