Jessicas önskelista inför nya året

Överst på tullaren och RNS:s ordförande Jessica Vikbergs önskelista inför nya året står en narkotikapolitik för framtiden som fokuserar på hela kedjan. Det är inte hopplöst och det finns inga hopplösa fall. Men det är en kamp, skriver i en krönika i Drugnews.

Det hade känts som en julklapp om talman Andreas Norlén lyckats förmå riksdagen att leverera en ny statsminister och regering innan jul. Nu vet vi att det i bästa fall dröjer till julrean och kanske ända till slutet av januari, när det brukar vara halva rean eller ”köp tre för priset av två”.

Det är kanske inget att skoja om för det är på riktigt. Det handlar inte bara om maktkamp utan om övertygelser och vår framtid.

Men vi vill ju komma igång. Komma igång med att söka upp nyutnämnd justitieminister, socialminister, finansminister m.fl. De som kan påverka situationen för de myndigheter och organisationer som i sin tur kan restaurera svensk narkotikapolitik och stärka de myndigheter som kan bidra till färre droger i Sverige.

Narkotika är ett ”tjugofyra timmar om dygnet sju dagar i veckan-problem” för den som är utsatt. Julafton, mellandagar, nyårsraketer eller en vanlig onsdag. Det finns där hela tiden, suget hos den beroende, oron hos mamman, ovissheten hos barnet.

Vi är tämligen överens i Sverige – både riksdagspartier och befolkning; vi vill ha restriktiv narkotikapolitik. Vi vill hjälpa missbrukare ur missbruk och vill göra det svårt att langa, smuggla, sälja, använda och köpa via nätet, på torget, på behandlingshemmen.

Hur ska en ny regering bidra till att restaurera svensk narkotikapolitik? Så att vi slipper den uppgivenhetspolitik vi ser i flera länder där man släpper på lag efter lag, legaliserar den lömska drogen marijuana, satsar på skademinimering som ett mål i sig istället för drogfrihet.

Överst på min önskelista som RNS:are och tullare står både återvunnet och nytt:

En narkotikapolitik för framtiden som fokuserar på hela kedjan; att förebygga, sätta ramar, ingripa tidigt och vårda väl.

En effektiv gatulangningsverksamhet med polis och socialtjänst i samarbete tillhör den återvunna julklappen. Jag önskar mig ett förstärkt Tullverk med fler tullare ute på fältet. Jag önskar att arbetet med en Narkotikafri Skola blir en självklarhet.

Det räcker inte med att vara snäll, det behövs hårt arbete för att få vissa önskningar uppfyllda. Det är inte hopplöst och det finns inga hopplösa fall. Men det är en kamp.

Målet är en långsiktig hållbar narkotikapolitik. Därför ser jag framemot en ny regering. Vi vet ju att ljuset stundar när det varit som mörkast. Vi ser framemot 2019. Vi ser fram emot att hugga i, kavla upp ärmarna, vässa pennorna, smörja stämbanden och tangenterna och diskutera, informera, debattera.

Som vanligt fast ännu mer.

God Jul! Vi syns och hörs 2019!

 

Foto: Drugnews

av
Jessica Vikberg
tullinspektör och förbundsordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

 

Annonser