Långa straff i narkotikahärva med barnkurirer

[UPPDAT] Domar i ett stort narkotikamål i västra Stockholm föll i torsdags, huvudmannen döms till sju år och tio månades fängelse. Barn har använts som kurirer i härvan där amfetamin, ecstasy och cannabis beslagtagits.

Polisen slog i december i fjol till mot flera adresser i Sundbyberg, Rinkeby och Bromma. På en filt i en lägenhet i Sundbyberg låg stora mängder rosafärgat amfetamin på tork och flera fläktar snurrade runt partiet.

Totalt beslagtogs 28,5 kilo amfetamin, 4,3 kilo ecstasy och över 4 kilo cannabis vid razzian mot drognätverket. Det var ett av flera ärende mot organiserad brottslighet som polisen kämpat med i länet och där droghandel och våldsamma konflikter mellan lokala kriminella nätverk ökat.

Ett tiotal personer – de flesta unga – greps vid insatsen i mellandagarna. Och tio personer åtalades i höstas för del i narkotikahärvan. Två av dem var bara 15 och 16 år och hade använts som kurir för att transportera droger till köpare i Göteborg.

Solna tingsrätt anser det visar på särskild hänsynslöshet att så unga personer utnyttjats i hanteringen och dömer en 22-årig man från Kista till nära åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Även en 21-åriga man som var lägenhetsinnehavaren i Sundbyberg döms för synnerligen grovt brott till 4,5 års fängelse, rapporterar Mitt i.

Fyra andra unga män döms till fängelse mellan fyra år och tio månader och två år, en annan man i utkanten av härvan döms till några månaders fängelse. En 50-årig kvinna i Bromma som åtalats för att upplåtit sin bostad för förvarning av droger frikänns.

De två unga kurirerna, som idag är 16 och 17 år, döms till ungdomsvård.

Ytterligare två andra unga män utreds i fallet. De misstänks ha haft en central roll i narkotikahärvan, men försvann utomlands. Den ene greps i Barcelona, samma dag som rättegången började, och utlämnades till Sverige och är idag häktad och väntas åtalas efter årsskiftet. Den andre är anhållen i sin frånvaro och tros vara i Spanien, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Annonser