Staffan Hübinette får mediepris

Drogförebyggaren, läraren och författaren Staffan Hübinette får Svenska Carnegieinstitutets journalistpris 2018 för “klargörande analyser och ett starkt narkotikaengagemang i preventivt syfte”


Priset och ett stipendium på 25 000 kronor delades nyligen ut vid en ceremoni i Stockholm av Carnegieinstitutets verksamhetschef Peder Langenskiöld.

Peder Langskiöld (t v) och pristagaren Staffan Hübinette. Foto: SCI

Staffan Hübinette från Värmdö har under lång tid arbetat som lärare i socialpedagogik och drogprevention på Tollare folkhögskola. Han har skrivit handböcker om hur drogproblem kan förebyggas i företag och skolor och coachat kommuner och skolpersonal i projektet Narkotikafri skola. Med att ta fram regelverk och rutiner med att förebygga, tidigt upptäcka och vidta åtgärder mot drogproblem bland elever.

Han är även debattör, föreläsare och skriver knivskarpa analyser – bland annat i Drugnews – om drogsituationen i Sverige och utomlands, särskilt i USA som han besökt, och ger argument för att verka för en restriktiv narkotikastrategi.

Ifjol fick han utmärkelsen Årets Förebyggare och nu Carnegieinstitutets journalistpris.
– Det är givetvis hedrande och uppmuntrande och ett erkännande av det arbete som gjorts. Bra policy och insatser i skolan är viktigt och har stor påverkan, säger han till Drugnews.

Han ser sig som ”både murvel, folkbildare och opinionsbildare”.
– Det gäller ju att skaffa kunskap och göra något av den. Jag tänker fortsätta gräva vidare, säger han.

Svenska Carnegie Institutet är en stiftelse som vill främja forskning och utbildning om bland annat drogmissbruk och kriminalitet. Stiftelsen delar varje år ut pris och stipendier till journalister och poliser.

Annonser