Så kan politikers tobaksintresse öka

Politikers intresse i tobaksfrågan är svajigt. Men det kan tändas genom att tala med respektive partier utifrån olika ingångar. Det framkom vid seminariet Tobacco Endgame i måndags.

Tala om tobaksindustrins miljöpåverkan med miljöpartister, om ojämlik hälsa med socialdemokrater, tobaksbrukets samhällskostnader med liberaler och ta upp arbetslinjen och lag och ordning med moderater.

De tipsen gav inbjudna politiker i en panel själva, rapporterar Tobaksfakta från konferensen. Politikerna var Niclas Malmberg från Miljöpartiet, Mats Wiking, Socialdemokraterna, Barbro Westerholm, Liberalerna, och Henrik Ripa från Moderaterna.

När det gäller tobaksskatten var de all eniga om att den bör fortsätta höjas.
– Jag är moderat och vill ha sänkta skatter, tobaksskatten är den enda skatt jag vill höja, sa Henrik Ripa (M) tidigare riksdagsman, idag lokalpolitiker i Lerum, Västra Götaland .

Förslaget till ny skärpt tobakslag (bland annat om utökade rökförbud) har sinkats efter valet, men håller nu på att behandlas i socialutskottet i riksdagen, där Mats Wiking och Barbro Westerholm sitter.

Enligt uppgifter på konferensen så dör 14 400 personer per år till följd av rökning i Sverige och samhällskostnaderna är cirka 31 miljarder kronor.

Konferensen Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025, ny riksdag, ny politik? anordnades i Stockholm av Yrkesföreningar mot Tobak och tankesmedjan Tobaksfakta.

Annonser