Irland: cancervarning på alkohol på väg

Irland blir först i världen med obligatoriska varningstexter för cancer på alkohol, såsom för tobak. Förslaget till skärpt alkohollag är steg försöka hejda de stora alkoholproblemen i landet.

Lagförslaget har dragit ut över tre år i den politiska processen. I början av oktober antogs det dock till applåder i underhuset Dáil och idag, onsdag, ska det debatteras och slutligen bekräftas i överhuset Seanad, rapporterar Irish Times och andra medier.

Cirka 500 personer avlider årligen i alkoholrelaterad cancer, enligt Irish Cancer Society. I flera länder varnas för alkoholens hälsorisker och beroende i annonser, men Irland skulle bli först med cancervarningar på flaskor.

Nya alkohollagen mottas inte väl av alkoholföretag i Irland.
– Inget annat land i världen kräver obligatoriska cancervarningar. Att införa en sådan märkning kommer att medföra avsevärda skador när det gäller ryktet för våra kvalitetsprodukter och stigmatisera irländska produkter, säger Patricia Callan, chef för bryggarnas organisation, till New York Times.

Lagförslaget innehåller förutom varningsetiketter på flaskor och burkar även minimipris på alkohol, att dryckerna hålls separerade från andra varor i butiker, förbud för alkoholreklam i parker, i kollektivtrafiken och vid idrottsevenemang som besöks av många barn. Även reklam för alkohol närmare än 200 från skolor och lekplatser förbjuds.

Kritikiska parlamentariker anser att det handlar om en orättvis ”demonisering av en industri” och att det inte är fel att ”främja måttlig användning av alkohol”.

Simon Harris. Foto via Wikimedia

Hälsominister Simon Harris (partiet Fine Fael), som länge drivit på för mer folkhälsoperspektiv på alkoholfrågan, välkomnar ett godkännande av lagen.
– Alkoholen förstör vår hälsa, skadar familjer och vårt samhälle, sa han i underhuset rapporterar Irish Times.

Irland var även tidigt med att av hälsoskäl förbjuda tobaksrökning på pubar och krogar och införa neutrala paket. Varningstext och bilder på tobakspaket är numer obligatoriskt i EU.

Sambandet alkohol och flera cancersorter har börjat uppmärksammas i forskningsstudier senare år. Det har varit omstritt bland några, då tidigare mer eventuella positiva hälsoeffekter av alkoholen (ex för hjärta och kärl) framhållits.
– Men de senaste sammanställningarna visar att de överskuggas av negativa effekter, som till exempel stroke och cancer. På det stora hela finns ingen positiv hälsoeffekt av måttlig konsumtion. Den kunskapen börjar bli spridd, säger Peter Allebeck, professor på Karolinska institutet, till TT.

Annonser