Flera farliga nätdroger förbjuds

Regeringen har beslutat förbjuda fler psykoaktiva substanser som säljs på nätet. Det handlar om fem ämnen som nu klassas som narkotika och nio ämnen klassas som hälsofarlig vara. /Även EU har satt två nya fentanyl-analoger under kontroll.

De två varianter dödliga syntetiska opioider som nu sätts under stenhård kontroll i hela unionen efter EU-beslut är cyclopropylfentanyl och methoxyacetylfentanyl.

Dessutom – som Drugnews tidigare rapporterat – så har Folkhälsomyndigheten efter utredning föreslagit att förbjuda flera nya nätdroger. Och övergångsregeringen beslutade i torsdags att förbjuda de aktuella preparaten.

– Flera av de här drogerna har lett till förgiftningar och dödsfall i Europa och det är viktigt att vi snabbt ser till att de blir olagliga. De här drogerna riskerar ofta att hamna i händerna på unga, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att samhället måste vara vaksamt mot nya slags skadliga substanser och inte acceptera att livsfarliga droger kan beställas enkelt med några knapptryck på dator.

Dödsfallen av fentanyler har ökat i västvärlden senare år. Men efter allmän uppmärksamhet av deras farlighet, rättsliga insatser mot aktörer och nätsidor och att Kina stoppat export av kemikalier som ingår, så har dödsfall i Sverige bromsat in i år.

De fem aktuella substanserna som regeringen nu klassar som narkotika är:
Metylklonazepam
• 3-bromometkatinon (3-BMC)
• 3-kloroetkatinon (3-CEC)
• deskloro-N-etylnorketamin (O-PCE)
• 2-fluorofentanyl

Följande nio ämnen som hälsofarlig vara:
Fluklotizolam
• 4-klorodimetylkatinon (4-CDMC, 4-CDC)
• 4-metyl-N,N-dimetylkatinon (4-MDMC)
• 5-PPDi
• 3,5-AB-CHMFUPPYCA
• MDMB-4en-PINACA
• MMB-022 (AMB-4en-PICA)
• MPhP-2201
• 3,4-metylendioxi-U-47700

De flesta av dem är syntetiska ämnen, såväl opioider, katinoner och bensodiazepiner.

När beslutet träder i kraft blir preparaten olagliga att hantera. Olovlig hantering med hälsofarlig vara kan leda till fängelse i upp till ett år. Medan straffen för narkotikabrott växlar – för normalgraden högst tre år och för synnerligen grovt narkotikabrott lägst tre år och högst tio års fängelse.

Annonser