Porr-öl stoppat av Systembolaget

En svensk veteöl med namnet ”Pornographic” blev inte långvarig på Systembolagets hyllor. Nu har den stoppats på grund av namnet då alkohollagen inte godkänner drycker som anspelar på sex.

Ölet togs in som en höstnyhet på Systemet, men har nu tagits bort ur sortimentet. Och de köpare som hunnit beställa ölet har meddelats via sms att beställningen har makulerats.

– Namnet på själva artikeln strider mot de riktlinjer som finns. I det här fallet handlar det om att det finns en anspelning på sex och att det inte riktar sig till särskild måttfullhet, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget, till Metro.

Alla produkter ska kontrolleras innan de hamnar i systembutiker och på hemsidan, men gjordes inte i detta fall, på grund av en ”miss i kommunikationen med leverantören”, uppger Systembolaget.

Ölet tillverkas av bryggeriet Spike Brewery i Göteborg. Enligt dess vd Mats Wessberg har namnet inte med sex att göra, utan syftar ”på konceptet som kallas för beer porn”.
– Det vill säga, folk som är väldigt intresserade av öl och uppfattar det på samma sätt som vissa uppfattar sex, säger han till Metro.

Bryggeriet uppger på Instagram att det omstridda veteölet istället ska börja saluföras via en hemsida som har lager i Danmark och ska leverera därifrån.

Annonser